23. 07. 2024 (Kuva: shutterstock/Yankovsky88).
Me kaikki varmaan muistamme lapsena äitimme käskeneen meitä irrottamaan kaikki pistokkeet aina, kun myrsky oli tulossa.Sanotaan, että äiti on aina oikeassa, mutta onko näin myös tässä tapauksessa.
Kesä ei merkitse vain kuumaa säätä, vaan myös myrskyjä, jotka voivat olla vaarallisia ihmisille ja heidän omaisuudelleen. Me kaikki olemme varmasti useammin kuin kerran kuulleet, että sähkölaitteet pitäisi irrottaa pistorasiasta ukkosmyrskyn aikana..
Monet ihmiset eivät enää tee näin, koska he uskovat, että nykyaikaiset ratkaisut suojaavat meitä mahdollisilta vaaroilta.Mutta miten näin todella on? On aika selvittää kaikki epäilykset.
Pitääkö myrskyn aikana vetää johtoja pistorasiasta? Me hälvennämme epäilyksiä
Nykyaikaiset laitteet on yleensä varustettu ylijännitesuojalla, joka voi olla riittämätön erittäin voimakkaiden purkausten yhteydessä..
Johtopäätös on siis yksinkertainen – Myrskyn aikana katkaise laitteista esim.tietokoneet, televisiot ja reitittimet.Kuten eräs energiantoimittaja toteaa verkkosivustollaan, ’laitteiden irrottaminen johdoista estää sähköverkon äkillisistä ylijännitteistä johtuvat mahdolliset vahingot.’.
On syytä huomauttaa, että laitteiden irrottaminen ei ainoastaan suojaa niitä hätätilanteessa, vaan se ei myöskään altista meitä mahdolliselle tulipalolle tai sähköiskulle voimakkaan virtapiikin vuoksi.
Milloin laite on irrotettava pistorasiasta? Voit käyttää 30/30-sääntöä
Hyvä käsitys siitä, kuinka kaukana myrsky on meistä, on 30/30-sääntö, ts. jos ukkonen kuuluu alle 30 sekunnin kuluttua salamaniskusta, se tarkoittaa, että myrsky on hyvin lähellä ja laitteet kannattaa irrottaa pistorasiasta. Tämän säännön mukaan voit kytkeä laitteet uudelleen virtalähteeseen 30 minuutin kuluttua viimeisestä ukkosesta.