Karpalo (Vaccinium vitis-idaea) on matala, ikivihreä pensas, joka kuuluu kanervaperheeseen.
Aarre metsästä
Se tavataan pääasiassa kylmillä alueilla Pohjois-Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa , missä se kasvaa kuusi- ja mäntymetsissä, nummeissa ja märissä suissa.
Tämä pensas nousee 10–40 senttimetrin korkeuteen ja sen lehdet ovat nahkaisia, tummanvihreitä ja kiiltäviä.
Hedelmät ovat täynnä arvokkaita aineita, ja opit niistä lisää pyszności-portaalin ansiosta tässä artikkelissa.
Karpalon kukat ovat pieniä, valkoisista vaaleanpunaisiin, ja ne kukkivat toukokuusta kesäkuuhun.
Vaikka aiemmin karpalo oli metsän erittäin arvostettu lahja, tänään se on vähemmän suosittu kuin mustikka..
Siitä huolimatta karpalot ovat yleisiä rikkaita terveyttä edistäviä ominaisuuksia ja ansaitsevat oikeutetusti superfood-merkin.
Karpalon ominaisuudet ja esiintyminen
Karpalo esiintyy luonnossa kuusi- ja mäntymetsissä, nummeilla ja märillä suilla.
Kansanlääketieteessä ja kosmetiikassa karpaloa on käytetty pitkän aikaa..
Karpalon terveyshyödyt
Karpalon hedelmiä ja lehtiä käytetään lääketieteellisiin tarkoituksiin.
Molemmat kasvin osat tunnetaan hyödyllisistä vaikutuksistaan virtsatieinfektioiden, kuten virtsarakon tai munuaisten infektioiden, hoidossa.
Ne auttavat myös virtsakivitaudin hoidossa.
Karpalon lehdillä on myös ripulia estäviä ominaisuuksia, koska niiden sisältämät tanniinit tukevat terveellistä mahan ja suoliston bakteeriflooraa ja lievittävät ruokamyrkytysoireita.
Lehdet sisältävät myös tanniinihappoa , joka vähentää Helicobacter pylori -bakteerien määrää, joka on mikro-organismi, joka on vastuussa useimmista maha- ja pohjukaissuolihaavatapauksista ja voi johtaa mahasyöpään.
Karpalo sisältää runsaasti polyfenoleja, jotka vaikuttavat suotuisasti rasvojen ruoansulatukseen , mikä tekee siitä arvokkaan osan ruokavaliossa liikalihavuuden ehkäisyssä.
Ravintoarvot ja käyttö
Karpalot ovat syötäviä myös raakana , mutta hapan-karvaan makunsa vuoksi niitä usein käsitellään.
Ne sisältävät bentsoehappoa, joka säilyttää luonnollisesti ruokaa..
Punaiset mustikat ovat erinomaisia säilykkeiden, mehujen, suolakurkkujen, keitteiden, tinktuureiden ja lihakastikkeiden valmistukseen..
Punaisissa mustikoissa on runsaasti kuitua ja polyfenoleja, millä on positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonijärjestelmään ja auttaa ehkäisemään sydänkohtausta tai aivohalvausta..
Ne ovat myös antioksidanttien lähde, jotka suojaavat kehoa vapaiden radikaalien vaurioilta, vahvistavat immuniteettia ja voivat parantaa aivojen toimintaa , mikä vähentää Alzheimerin taudin riskiä.
Karpalo on arvokas luonnonlahja , jolla on monia terveyttä edistäviä ominaisuuksia.
Sen säännöllinen käyttö voi osaltaan parantaa virtsateiden, mahalaukun ja sydän- ja verisuonijärjestelmän terveyttä..
Kokeile karpaloita eri muodoissa ja käytä niiden potentiaalia terveytesi hyväksi..
Onnea!