Koska munien ei ole osoitettu nostavan kolesterolia, niiden suosio ruokavaliossa on kasvanut dramaattisesti.Kananmunien syömisen hyödyt menevät kuitenkin paljon tätä yksittäistä ominaisuutta pidemmälle.Selvitetään, mitä vaikutuksia voidaan havaita, kun syödään kaksi munaa päivässä.
Kananmunia voi huoletta kuvailla superfoodiksi.Ne sisältävät kaikkia välttämättömiä aminohappoja, mikä tekee niistä täydellisen proteiininlähteen.Proteiini on elimistölle välttämätöntä, sillä se auttaa muun muassa rakentamaan ja uudistamaan lihaksia, luita ja kudoksia.Miksi muuten kannattaa tarttua niihin?
Miksi syödä munia?
1.Ne edistävät aivotoimintaa.
Kananmunissa on runsaasti koliinia, joka on välttämätöntä aivojen moitteettoman toiminnan kannalta. Koliini on ratkaisevan tärkeää hermostolle , muun muassa asetyylikoliinin – muistista, oppimisesta ja keskittymiskyvystä vastaavan välittäjäaineen tuotannossa.Koliinin puute voi johtaa muistiongelmiin, keskittymisvaikeuksiin ja oppimisvaikeuksiin.
Tutkimukset osoittavat, että munien säännöllinen käyttö voi parantaa muistia ja keskittymiskykyä.Esimerkkinä voidaan mainita Neurobiology of Learning and Memory -lehdessä julkaistu tutkimus, jossa todettiin, että kaksi kananmunaa päivässä neljän viikon ajan nauttineet henkilöt paransivat tuloksiaan muisti- ja keskittymiskykytesteissä.Toinen The Journal of Nutrition -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että lapset, jotka söivät kananmunan päivässä kahdeksan viikon ajan, suoriutuivat myös paremmin muisti- ja oppimistesteistä.
2.Parantaa näkökykyä ja ihon kuntoa.
Kananmunista saadaan luteiinia ja zeaksantiinia , antioksidantteja, jotka suojaavat näköä ja edistävät silmien toimintaa.Luteiini ja zeaksantiini ovat keskittyneet makulaan, verkkokalvon osaan, joka on vastuussa terävästä näöstä, jota tarvitaan tarkkuutta vaativissa toiminnoissa, kuten lukemisessa tai ajamisessa.Näiden antioksidanttien puute voi johtaa makulan rappeutumiseen, joka on yli 60-vuotiaiden yleisin sokeutumisen syy.
Tutkimukset osoittavat, että säännöllinen kananmunien nauttiminen ehkäisee makulan rappeutumista.Esimerkiksi Archives of Ophthalmology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että ihmisillä, jotka söivät kaksi kananmunaa päivässä kahden vuoden ajan, oli 44 prosenttia pienempi riski sairastua tautiin.Toinen The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että ihmisillä, jotka söivät kananmunia päivittäin kahdeksan viikon ajan, oli 26 prosenttia enemmän luteiinia ja zeaksantiinia makulassa.
3.auttaa painonpudotuksessa.
Kananmunat tarjoavat proteiinia ja terveellisiä rasvoja.Proteiini, joka on elimistölle välttämätön, auttaa rakentamaan ja uudistamaan lihaksia ja antaa myös kylläisyyden tunteen, mikä voi auttaa vähentämään ruokavalion kalorimäärää.
Keltuaisen sisältämät terveelliset rasvat myös auttavat ylläpitämään kylläisyyttä ja estämään liiallista kalorien saantia.Tutkimukset osoittavat, että ihmiset, jotka aloittavat päivänsä kananmunilla, ottavat päivän aikana vähemmän kaloreita kuin ne, jotka syövät muita aamiaisruokia, kuten muroja.
4.Säätelee verensokeria ja edistää sydämen terveyttä.
Alhaisen hiilihydraattipitoisuutensa ja korkean proteiinipitoisuutensa ansiosta kananmunat auttavat ylläpitämään vakaata verensokeritasoa. Ne ylläpitävät tasaista energiaa ja vakaata verensokeritasoa.
Kananmunissa on runsaasti A-, E-, B2-, B6- ja B12-vitamiineja, jotka edistävät verisuonten terveyttä ja vähentävät sydänsairauksien riskiä.Antioksidantit, kuten luteiini ja zeaksantiini, alentavat triglyseridipitoisuuksia ja edistävät ’hyvän kolesterolin’ kolesterolin terveellisiä pitoisuuksia.
6.Vaikuttavat myönteisesti hedelmällisyyteen.
Kananmunien ravintoaineilla, kuten A-, E-, B12-vitamiinilla, foolihapolla, seleenillä ja sinkillä, on positiivinen vaikutus hedelmällisyyteen. Lisäksi kananmunien omega-3-rasvahapot voivat edistää naisten hedelmällisyyttä, ja kananmunien antioksidantit parantavat miesten siittiöiden laatua.
8 Ne tuottavat D- ja E-vitamiinia, lisäävät immuniteettia.
Kananmunat ovat D-vitamiinin lähde, joka auttaa kalsiumin ja fosforin imeytymisessä, mikä vaikuttaa luuston terveyteen ja yleiseen fyysiseen hyvinvointiin.D-vitamiini hyödyttää myös mielialaa , joka on avainasemassa mielenterveyden kannalta.
Kananmunissa oleva E-vitamiini suojaa elimistöä haitallisilta aineilta ja vahvistaa immuunijärjestelmää , mikä vähentää kroonisten sairauksien, kuten sydänsairauksien ja syövän, riskiä.