Missä perunat tulisi säilyttää? Onko jääkaappi varmasti paras valinta? Pehmenemisen ja kutistumisen lisäksi mukulat voivat muuttua myös tikittäväksi aikapommiksi.Näin ainakin oletettiin pitkään.Mitä viimeisin tutkimus on osoittanut?.
Suurin osa meistä säilyttää perunoita kotona tai ruokakomerossa, mutta käy ilmi, että kaikki eivät tee sitä oikein.Brittiravitsemusasiantuntijat korostavat, että varastointipaikka on ratkaiseva perunoiden laadun kannalta.
Sopiiko perunoiden säilyttäminen jääkaapissa?
Britannian elintarvikestandardivirasto (elintarvikkeiden kansanterveyden suojelusta vastaava valtion virasto) kehotti useita vuosia sitten, että raakoja, kuorimattomia perunoita ei pidä säilyttää jääkaapissa.Miksi?
Koska alle 6 °C:ssa säilytettyjen perunoiden uskottiin tuottavan enemmän sokereita.Ja näiden puolestaan perunoita leivottaessa tai paistettaessa piti yhdistyä ja muodostaa neurotoksinen aine akryyliamidi, joka suurina määrinä voi vahingoittaa hermostoa, häiritä aineenvaihduntaa ja jopa edistää syövän kehittymistä.
Myöhemmät tutkimukset osoittivat kuitenkin, että perunoiden säilyttäminen jääkaapissa ei lisää merkittävästi akryyliamidin muodostumisriskiä verrattuna niiden säilyttämiseen viileässä, pimeässä paikassa..
Kuinka säilyttää perunat oikein?
Optimaalinen lämpötila perunoiden säilytykseen on 7-10 °C. Ne tulee säilyttää pimeässä, jotta ne ovat turvallisia syödä ja säilyttää ravintoarvonsa. Kotiympäristössä kellari tai ruokakomero on ihanteellinen tähän tarkoitukseen.
Liian korkea lämpötila aiheuttaa perunoiden itää tai mätää.Ilman kosteuden tulee olla kohtalainen, noin 80 – 90% (jos se on liian kuiva, perunat voivat kuivua ja kutistua, ja jos se on liian märkä, ne voivat homehtua).Lisäksi auringonvalon pääsy perunoihin tulisi rajoittaa minimiin.