Säännöllinen valkosipulin kastelu on tärkeää, erityisesti varhaisessa kehitysvaiheessa. On kuitenkin olemassa kohta, jolloin valkosipulin kastelu on lopetettava, jotta se voi kypsyä kunnolla. Näin kasviin muodostuu täydellisesti suomuja, jotka suojaavat sipuleita. Pitäisikö sitä vielä kastella juuri ennen sen kaivamista? Milloin on paras aika korjata valkosipuli? Selitetty.
Kastelu on tärkeässä asemassa valkosipulin viljelyssä, koska se vaikuttaa suoraan sadon laatuun ja runsauteen, kuten kaikkien kasvien kohdalla. Kasvun alkuvaiheessa kasvi tarvitsee säännöllistä kastelua juurtuakseen kunnolla.Maan on oltava kosteaa mutta ei märkää.Kasvin kasvaessa kastelua voidaan vähentää jonkin verran, mutta on kuitenkin huolehdittava siitä, että maa pysyy hieman kosteana.
Kastele valkosipulia kerran viikossa voimakkaan kasvun aikana.On kuitenkin aina muistettava mukauttaa kastelutiheys sääolosuhteiden mukaan, erityisesti kuivina kausina.Kylminä kuukausina tätä hoitoa voidaan vähentää, koska valkosipuli on silloin lepotilassa.
Valkosipuli kannattaa kastella suoraan kasvin tyvestä ja välttää lehtien kastelua.Voimme myös käyttää tippukastelujärjestelmiä, jotka toimittavat vettä suoraan juurille, mikä minimoi vesihävikin ja tautien riskin. Valkosipuli tarvitsee noin 2,5 cm vettä viikossa , joten maaperän kosteutta kannattaa seurata sekä kuivumisen että vettymisen estämiseksi.
Jos vettä on liian vähän, valkosipulin lehdet voivat kellastua ja kuihtua, mikä tarkoittaa, että kastelua on lisättävä.Valitettavasti ylikastelu voi edistää juurimätää ja sienitauteja. Maaperän on oltava hyvin salaojitettua , koska se estää veden seisomisen.Lisäämällä siihen kompostia voimme parantaa sen rakennetta ja kykyä pidättää kosteutta.Valkosipulin optimaalinen pH on 6,0-7,0.
Valkosipulin kastelu ennen sen kaivamista
Noin kaksi viikkoa ennen talvivalkosipulin sadonkorjuuta lehdet alkavat muuttua keltaisiksi mikä on merkki siitä, että mehu alkaa virrata kasvin latvasta sipuleihin.Tämä saa sipulit kasvamaan tilavuudeltaan ja kooltaan. Kastelu on lopetettava kokonaan tänä aikana, jotta kasviin muodostuu sipuleita suojaavia suomuja.Liiallinen vesi voi heikentää suomuja ja aiheuttaa sen, että sipulit valuvat ulos kaivettaessa, jolloin osa sipuleista jää maahan.Tämä tarkoittaa myös sitä, että valkosipulia voidaan varastoida paljon lyhyemmän aikaa.
Sateella ennen valkosipulin kaivamista on myös kielteinen vaikutus kasviin koska se aiheuttaa sen, että suomut eivät peitä sipuleita kokonaan.Kaivamisen jälkeen valkosipuli on ensin kuivattava ja käytettävä.Jos haluat saada hyvälaatuista valkosipulia, jota voi säilyttää syksyn ja talven ajan, lopeta kastelu vähintään kaksi viikkoa ennen kaivamista.Näin varmistetaan, että valkosipuli on kunnolla valmistautunut pitkäaikaiseen varastointiin seuraavaan sadonkorjuuseen asti.
Milloin valkosipulia kannattaa kaivaa?
Kun valkosipuli alkaa tuottaa nuolia kukinnoilla ja maanpäällisillä sipuleilla, katkaise ne irti suurempien päiden muodostamiseksi.Jokaiseen lajikkeeseen on kuitenkin hyvä jättää muutama pala.Kun kukinto kypsyy , maanpäällisiä sipuleita peittävät suomut katkeavat ja kasvin alemmat lehdet kellastuvat.Tämä tarkoittaa, että on aika korjata sato, vaikka jotkut lehdet ovatkin vielä vihreitä tuolloin.
Sadonkorjuu on parasta tehdä kuivalla säällä, koska silloin voimme levittää valkosipulin kuivumaan sänkyyn.Silloin sitä ei tarvitse puhdistaa liikaa.Emme leikkaa lehtiä tai varsia pois tässä vaiheessa.Jos valkosipuli on kaivettu sateisella säällä, se on siirrettävä välittömästi katon alle, esimerkiksi teltan alle, suojaan tai ulkorakennukseen.Paikan on oltava kuiva, ilmava ja suojaisa, eikä siihen saa osua suoraa auringonvaloa.
Levitä valkosipuli yhteen kerrokseen tai ripusta se ylösalaisin.Kun varren yläosa, lehdet mukaan lukien, on täysin kuiva, leikataan se pois ja jätetään 15 senttimetrin mittainen kanta.Valkosipulia voidaan säilyttää 15-18 °C:ssa , mutta alhaisemmat lämpötilat 0-3 °C ovat parhaita.