30. 9. 2024 (Kuva: shutterstock/Nataliia Maksymenko).
Lihan marinointi on erinomainen tapa parantaa ruokien makua ja rakennetta.Oikeanlainen marinadi ei ainoastaan paranna lihan ominaisuuksia, vaan vaikuttaa myös sen mehukkuuteen ja mureuteen.On kuitenkin tärkeää noudattaa muutamia perussääntöjä, jotta vältetään virheet, jotka voivat johtaa paitsi pilaantuneeseen makuun myös ruokamyrkytykseen.
Miksi marinoida lihaa? Tämä yksinkertainen vaihe parantaa sen makua
Lihan marinointi on prosessi, joka parantaa huomattavasti sen makua, rakennetta ja mehukkuutta.Se tekee lihasta maukkaampaa, ja happamien ainesosien, kuten etikan, sitruunamehun tai jogurtin, käyttö auttaa pehmentämään lihan kuituja, mikä tekee siitä mureampaa kypsennettäessä.
Marinoinnin ansiosta mausteet ja yrtit pääsevät myös paremmin imeytymään, mikä rikastuttaa ruoan makua.Lisäksi oikea marinadi voi estää lihaa kuivumasta grillauksen tai paahtamisen aikana , mikä on erityisen tärkeää vähärasvaisille paloille, kuten kananrinnoille.
Monet meistä tekevät tämän virheen.Se voi johtaa myrkytykseen
Tärkein seikka, johon meidän tulisi kiinnittää huomiota marinoidessamme lihaa, on ajoitus.Sillä on suuri merkitys paitsi maun myös valmistettavan lihan turvallisuuden kannalta.
Liian pitkä marinointi johtaa siihen, että mausteet peittävät lihan luonnollisen maun.Tämä ei kuitenkaan ole suurin ongelma.Lihan jättäminen marinadiin liian pitkäksi aikaa voi olla vaarallista, kun sitä marinoidaan huoneenlämmössä.Yhdysvaltain maatalousministeriön (USDA) suositusten mukaan raakaa lihaa voidaan jättää jääkaapista enintään kahdeksi tunniksi.Tämän ajan ylittäminen edistää bakteerien kasvua, mikä voi johtaa myrkytykseen.Jos lihaa säilytetään jääkaapissa, tämä aika pitenee 24 tuntiin.
On kuitenkin muistettava, että pidemmät marinointiajat – erityisesti yli 48 tuntia – voivat vaikuttaa haitallisesti lihan rakenteeseen , josta voi tulla liian pehmeää ja se voi alkaa hajota.Tällainen liha menettää myös kiinteyttään ja muuttuu kumimaiseksi.
Mitä mausteita lisätä marinadiin?
Lihan marinoinnissa käytetään yleensä öljyä, hunajaa ja hapanta ainesosaa , kuten sitruunaa tai etikkaa.Tällaiseen pohjaan voidaan lisätä erilaisia mausteita, kuten valkosipulia tai erilaisia yrttejä.
Tässä on lueteltu, mitä mausteita kannattaa lisätä marinadiin:.
Lihan marinoinnissa mielikuvitus ei ole rajana.