Marek Skoczylas on suosittu lääkäri Internetissä, joka ylläpitää myös YouTube-kanavaansa.Yhdessä videossaan hän varoittaa tuotteista, jotka vain teeskentelevät olevansa terveellisiä.Ne naamioivat hyvin ja niissä on usein houkutteleva pakkaus.Heitä ne ostoskoriin ja vältä niitä pitkälle..
Marek Skoczylas ei mainitse YouTube-videossaan tuotteita, kuten makeisia, karkkeja ja kakkuja, pikakeittoja.Kaikki jo tietävät, etteivät ne ole terveydelle hyödyllisiä, asiantuntija sanoi.Siksi hän päätti keskittyä niihin, jotka jopa usein teeskentelevät olevansa terveitä.He kuitenkin vahingoittavat meitä hiljaisuudessa.
Niitä on parempi välttää.Lista on pitkä
Maustetut maitotuotteet. Jogurtit, jälkiruoat, piimä – niiden valikoima on suuri ja jokaisessa on paljon sokeria.Siksi on aina parempi valita maitotuotteet, joilla on luonnollinen maku ja mahdollisesti lisätä tuoreita hedelmiä.
Murjapatukat. Ne esitetään terveellisenä vaihtoehtona makeisille.Niiden koostumus muistuttaa kuitenkin usein niitä.Ne sisältävät sokeria ja usein myös glukoosi-fruktoosisiirappia.Ne sisältävät myös rasvaa ja joskus pitkän luettelon ainesosista ’e’-symboleilla.Siksi, jos haluat syödä niitä, etsi sellaisia, joiden koostumus on hyvä, esimerkiksi kaurapuuroon perustuen.
Aamiaismurot. Niiden koostumus jättää yleensä paljon toivomisen varaa.Se on pääasiassa vehnäjauhoa, jos se on täysjyväviljaa, niin yleensä vain 40%.Toisella sijalla on sokeri tai glukoosi-fruktoosisiirappi.Vaikka hiutaleet ovat rikastettuja vitamiineilla ja kivennäisaineilla, ne eivät kompensoi ylimääräistä hiilihydraattia ja sokeria.Parempi valinta? Keitä kaurapuurosi.
’Tervelliset’ suolaiset välipalat, ts.j.monijyväkeksejä, kikherne- tai linssilastuja. Täällä valmistajat leikkivät trendikkäillä ainesosilla, ja etikettiä katsoessa käy ilmi, että niitä on kirjaimellisesti muutama prosentti.Tällaiset välipalat perustuvat pääasiassa vehnäjauhoihin, eivätkä niiden kalorit ole paljon pienempiä kuin perinteiset suolaiset välipalat.Kikhernelastujen ja -lastujen välillä on eroa vain noin 100 kcal.
Pakatut pähkinät. Terveellisistä pähkinöistä tehdään pitkälle jalostettuja tuotteita tällaisissa välipaloissa.Ne ovat täynnä rasvaa, suolaa, monenlaisia kaikuja – väriaineet ja säilöntäaineet.
Pakaskuivatut hedelmät suklaassa. Tämä on korkeakalorinen välipala täynnä sokeria ja rasvaa.Se ei muuta mitään, vaikka hedelmä olisi tummassa suklaassa.Käytä sellaiseen välipalaan vähän kaakaota sisältävää.
Liukoinen kaakao. Lue vain ainesosat.Sokeri tulee ensin.Sitä voi olla 3-5 teelusikallista sellaisen juoman lasissa, mikä on paljon.
Liukoiset teet. Tässäkin tapauksessa se on sokeria.Lasissa voi olla enintään 4 teelusikallista.
Cappuccino jauheena. Tässäkin koostumuksessa on liikaa sokeria.Vielä pahempaa, se sisältää myös rasvoja, erityisesti transrasvoja, jotka voivat edistää monien sairauksien kehittymistä.
Jalostetut juustot. Nämä ovat pitkälle jalostettuja tuotteita.Ne valmistetaan sekoittamalla erityyppisiä, usein heikkolaatuisia juustoja.Tähän lisätään ylimääräisiä rasvoja, emulgointiaineita ja säilöntäaineita.Niillä ei ole mitään yhteistä perinteisten juustojen kanssa.
Lihapiirakkaa. Niissä on vähän lihaa, mutta paljon rasvaa, suolaa ja täyteaineita.
Sandwich tahnat. Niiden pääainesosat ovat rasvat, säilöntäaineet ja arominvahventeet.Vaikka niiden oletetaan olevan muna- tai kikhernepohjaisia, ne ovat vain nimiä ja parempi välttää.
Valmiit kastikkeet. Tässä syy on sama, kuten voileipäpastat, ainekset ovat yleensä kauheita.