KotiVinkkejä kotiinMihin heitätte munankuoret menemään? Useimmat ihmiset tekevät virheen.

Mihin heitätte munankuoret menemään? Useimmat ihmiset tekevät virheen.

30. 09. 2024 (Kuva: shutterstock/tawanroong).

Jätteiden lajittelu on esimerkki järjestelmästä, jossa on enemmän poikkeuksia sääntöön kuin varsinaisia sääntöjä.Useimmat meistä ovat kuitenkin oppineet, että ruokajätteet kuuluvat biojätteeseen.Se on totta, elleivät ne ole. rasvaisia, lihaisia tai maitotuotteita.Jotkut saattavat olla hyvin yllättyneitä tuon lauseen jälkeen, mutta se ei ole mitään verrattuna sääntöihin, jotka koskevat. kananmunien lajittelua.On käynyt ilmi, että mädän kananmunan asianmukainen hävittäminen voi olla vaikeampaa kuin linssien lajittelu kikherneistä.

Mätä muna? Älä koskaan heitä sitä biojätteeseen!

Jäteteollisuudelle kananmunat ovat yksi ongelmallisimmista jätteistä.Ongelmana on älytön lajittelutapa, joka voi tulla suurena yllätyksenä monille .On käynyt ilmi, että tavallinen muna ei ole lainkaan orgaanista jätettä – ainakaan kokonaan..

Jätteiden lajittelun periaatteiden mukaisesti:

  • Munankuori on sijoitettava ruskeaan roskakoriin – BIO-jäte;.
  • Keltuainen ja valkuainen tulee laittaa mustaan roskikseen – sekajäte;.
  • Biojätteestä tehdään kompostia, jonka on täytettävä asianmukaiset standardit.Jotta biojäte voi tehdä tehtävänsä, sen ei saa sisältää rasvoja, lihaa eikä maitotuotteita. Siksi biojätteeseen ei pidä heittää voilla (rasvalla) voideltuja leipäviipaleita, perunoita kastikkeella (rasvaa ja lihaa), mutta myös leikkeleiden tähteitä, luita ja luita.

    Kävi ilmi, että suurin osa päivällisen jälkeisistä tähteistä pitäisi laittaa sekajäteastiaan, ei kompostiin, kuten monissa slovakialaisissa taloissa ja asunnoissa on tapana.

    Mitä BIO-jätteelle tehdään? Kompostin tuotanto

    Kunnallisten palvelujen keräämän biojätteen käsittelyprosessi voidaan kuitenkin jakaa kolmeen vaiheeseen.

  • Kun roskat on kerätty astioista, biojäte menee laitoksiin, joissa se murskataan..
  • Sen jälkeen se altistetaan korkeille lämpötiloille, mikä nopeuttaa hajoamisprosessia ja mahdollistaa myös joidenkin osien poistamisen vaarallisista mikro-organismeista ja loisista.
  • Sen jälkeen se sekoitetaan maaperään ja muodostetaan rykelmiä, jotka ’kypsyvät’ 3-6 viikkoa..
  • Valmis komposti erotellaan, valmistellaan kuljetusta varten ja lähetetään vastaanottajille.Tämä on yksi helpoimmista tavoista kierrättää, ja sillä voidaan ainakin osittain hyödyntää valtavat määrät poisheitettyä ruokaa ja muuta orgaanista ainesta.

    Mitä orgaanisessa jätteessä on heitettävä pois?

    Biojätteelle tarkoitettuun ruskeaan astiaan heitetään pois:.

  • Hedelmien ja vihannesten kuoret (monia poikkeuksia lukuun ottamatta).
  • Teepussit.
  • kukkia.
  • Lippu.
  • ruoho.
  • rikkaruohot.
  • kasvijäämät.
  • mädät hedelmät.
  • puunleikkuujätteet.
  • sahanpuru.
  • puulastut.
  • lastut.
  • Slovakiassa heitetään vuosittain pois yli 456 tuhatta tonnia ruokajätettä.Tämä käy ilmi Eurostatin vuoden 2022 lopussa julkaisemasta ensimmäisestä yleiseurooppalaisesta ruokahävikin seurannasta saaduista tiedoista.Tärkeät havainnot nousevat esiin.Itse tutkimus tehtiin vuonna 2020.Vastoin yleistä teoriaa suurimuotoiset hypermarketit ja toimitusketju eivät ole vastuussa suurimmasta hävikistä.

    Asukasta kohden tätä jätettä on siis noin 83 kg. Jopa 78 % kokonaismäärästä eli 65 kg henkilöä kohden syntyi kotitalouksissa.Yleisimpiä jätevirran kohteita ovat leipä ja leivonnaiset, hedelmät ja vihannekset, maitotuotteet, keskeneräiset tähteet ja pakkaamattomat elintarvikkeet.

    Kuten näet, suuri osa syömättömästä ruoasta ei edes sovellu kompostoitavaksi, vaan se pitäisi laittaa sekajätteeseen.Kun otetaan huomioon tämä tosiasia ja se, että leijonanosa jätteestä johtuu jokapäiväisistä valinnoistamme keittiössä, kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, mitä voimme tehdä omissa kodeissamme.

    Muutamalla yksinkertaisella muutoksella kansallisella tasolla voidaan vähentää tätä määrää kymmenillä tuhansilla tonneilla.

    Matty
    Matty
    Olen Matty, intohimoinen matkailija ja seikkailun etsijä. Rakastan tutkia uusia paikkoja, kokea paikallisia kulttuureja ja jakaa vinkkejä sekä tarinoita matkoistani. Liity seuraani, kun kuljemme yhdessä maailman upeimpiin kohteisiin ja löydämme piilotettuja helmiä.

    JÄTÄ VASTAUS

    Kirjoita kommenttisi!
    Kirjoita nimesi tähän

    Suosituimmat

    Varastoin ja täytän vaatekaappini niillä aina syksyllä. Ratkaisen nopeasti ärsyttävän haasteen.

    01. 10. 2024 (Kuva: shutterstock/Foto Stellanova). Mitkä asiat kannattaa lisätä vaatekaappiin suojaksi vaatekoita vastaan? Kotikonstit voivat yllättää tehokkuudellaan. Syksyllä sinulla on käsilläsi arvokas apuväline,...

    Tee yksi asia ennen paistamista. Öljy ei roisku ympäri kotia.

    01. 10. 2024 (Kuva: shutterstock/Slatan). Suunnittelet valmistavasi maukkaan aterian, joten otat paistinpannun esiin ja laitat hellan päälle.Valitettavasti tilasi muuttuu nopeasti taistelukentäksi – ja kaikki...

    Muuttuuko kaasuhellan liekin väri? Signaali, jota et voi sivuuttaa.

    1. 10. 2024 (Kuva: shutterstock/Slava Dumchev). Kaasuhella on edelleen monien keittiöiden peruskaluste.Jokapäiväisessä ruoanvalmistuksessa emme aina ajattele liekin väriä – virheellisesti.Sen ulkonäön muutosten havainnointi voi...

    Isoäitini säilyttää niitä aina kaapin pohjalla. Koit pysyvät loitolla.

    1. 10. 2024 Toimituksen intohimo sinussa (Kuva: shutterstock/Gold Picture). Pukukotilot ruokailevat usein kaapeissa, lipastoissa ja hyllyissä syksyllä.Ne näyttävät ensisilmäyksellä huomaamattomilta, mutta niistä on syytä...

    Viimeaikaiset kommentit