Milloin on oikea aika kaivaa? Perunoiden oikeaan korjuuajankohtaan vaikuttavat useat tekijät – ensisijaisesti valittu lajike, sää ja kasvuolosuhteet. Varhaiset vihannekset, ts.j.Erittäin maukkaita nuoria perunoita voi käyttää vain tavalliseen kulutukseen. Myöhäiset lajikkeet sen sijaan soveltuvat pitkäaikaiseen varastointiin talvivarastoksi. Milloin ne pitäisi kaivaa esiin? Miten perunat varastoidaan niin, etteivät ne pilaannu? Selitetty.
Milloin perunat on kaivettava esiin?
Puolalaista ruokaa on vaikea kuvitella ilman perunoita.Vaikka tätä vihannesta saa jokaisesta kaupasta, monet puutarhurit haluavat kasvattaa niitä omassa sängyssään. Voimme kasvattaa tontilla erilaisia perunalajikkeita, jotka voivat olla varhaisia, keskenkasvuisia ja myöhäisiä. Valittu lajike määrää, miten niitä käytetään.Varhaisperunat, arvostetut uudet perunat, syödään heti sadonkorjuun jälkeen, koska ne säilyvät huonosti.Nuorten mukuloiden makua voi nauttia suhteellisen lyhyen aikaa, kun taas myöhäisiä lajikkeita voi käyttää jopa vuoden ajan, jos ne säilytetään oikein.
Lajike vaikuttaa myös siihen, milloin perunat kaivetaan. Tämän vihanneksen eri lajikkeet eroavat toisistaan sadonkorjuuaikojen suhteen.Huhtikuussa istutetut uudet perunat ovat yleensä valmiita kaivettaviksi kesäkuussa (noin 60 päivää sadon perustamisen jälkeen) – kyseisen kuukauden alussa tai lopussa, riippuen kasvuolosuhteista ja kyseisen vuoden säästä.Myöhäisten lajikkeiden kohdalla on odotettava hieman kauemmin.Varastoitavat mukulat korjataan yleensä syys-lokakuussa.
Mistä tiedämme, milloin myöhäinen peruna on valmis kaivettavaksi? Elokuun lopulla on tarkkailtava keltaisia ja kuihtuvia kohtia.Leikkaa ne silloin alas ja jätä mukulat maahan vielä kahdeksi viikoksi.Sitten jatkamme kaivamista aurinkoisena, lämpimänä ja sateettomana päivänä.Voit tarkistaa, että perunat ovat ehdottomasti valmiita korjuuseen, kaivamalla muutaman kasvin ja arvioimalla, onko mukuloiden kuori kuoriutumassa.
Miten perunoita säilytetään?
Loppukesällä tai alkusyksystä kaivetut perunat jätetään pellolle aurinkoon 2 – 3 tunniksi kuivumaan.Tämä on tärkeä vaihe, koska kosteisiin vihanneksiin voi varastoitaessa ilmaantua hometta.Seuraavassa vaiheessa arvioidaan mukuloiden kunto.Ne, jotka ovat vahingoittuneet kaivamisen aikana tai joissa on merkkejä taudista, on hävitettävä.Vain kypsiä, kiinteitä, terveitä ja ylimääräisestä mullasta puhdistettuja (mutta ei pestyjä) perunoita voidaan käyttää varastointiin.
Miten perunoita säilytetään niin, etteivät ne pilaannu jopa vuoden ajan? Kun perunat on valittu, ne siirretään pimeään huoneeseen, jonka lämpötila on 7 – 10 °C ja ilmankosteus noin 90 %.Paras paikka perunoiden säilytykseen on yleensä kellari tai autotalli.Mukulat on säilytettävä akryylihäkissä, kangaspussissa tai verkossa – ei koskaan foliossa , koska niiden on oltava ilmatiiviitä.
Vaikka huoneolosuhteiden tulisi pysyä samoina koko perunan varastointiajan, tämä ei aina ole mahdollista.Jos siis lämpötila nousee kellarissa tai autotallissa, huone on tuuletettava.Talvella, kun on liian kylmä, voimme peittää varastoidut perunat pahvilla tai vanhalla kankaalla.Aseta laatikko tai pussi polystyreenilaudan päälle suojaamaan perunoita alapuolelta.