11. 08. 2024 (Kuva: shutterstock/Tomasz Klejdysz).
Avaat jauhopaketin ja näet jonkin liikkuvan sen sisällä.Se on matoja, joille jauhot ovat herkkua.Voit nähdä tällaisia tuholaisia myös raa’assa riisissä, muroissa ja jopa aamiaismuroissa.Miksi madot ovat niin innokkaita pääsemään jauhoihin? Ja miten päästä eroon näistä viljatuotteista, joita ne haluavat syödä keittiöstä.
Mistä madot tulevat jauhoihin ja miksi ne pääsevät sinne?
Madot voivat pesiä jauhoissa niiden valmistuksen ja varastoinnin aikana.Tuholaiset munivat siihen munia, joilla on mahdollisuus selviytyä, jos ne päätyvät kaupan hyllylle tai keittiön kaappiin.Tällaiset paikat ovat yleensä lämpimiä ja kuivia, mikä antaa uudelle matosukupolvelle erinomaiset olosuhteet kehittyä.
Pienet madot voivat helposti karata vuotavasta jauhokääreestä.Munat munitaan sitten keittiön kaappeihin sekä siellä säilytettäviin muroihin, kaakaoon, kaurahiutaleisiin ja jopa koiranruokaan.Tuloksena on keittiömadotartunta.
Miksi matoja pääsee jauhoihin?
Jauhot ovat arvokasta ravintoa matoja varten.Se on runsaskalorista ja ravitsevaa ja sisältää tärkkelystä , joka on tärkeää hyönteisille – syömällä sitä hyönteiset voivat lisääntyä ja kehittyä nopeammin. Lisäksi jauhopaketissa, keittiön kaapissa tai kaupan hyllyllä ei ole matojen luonnollisia vihollisia. Jauhetuissa jyvissä pesivät hyönteiset ovat turvassa ja niillä on runsaasti ravintoa.
Millaisia matoja jauhoihin pääsee?
Jauhoissa olevat madot (erityisesti niiden munat) ovat pieniä, joten joskus niitä on mahdotonta havaita heti. Hyönteisiä esiintyy jauhetussa vehnässä, spelttivehnässä, rukiissa ja muissa viljoissa Minkä tahansa jauhon tuotannon kaikissa vaiheissa – jauhamisen, pakkaamisen ja varastoinnin aikana – erilaiset tuholaiset voivat asettua jauhoon.
Jauhokuoriainen (lat.Acarus siro)
Jauhopunkki on punkkilaji.Aikuiset ovat noin 0,5 mm:n pituisia. Niiden tunnusomainen piirre on leuat, joissa on terävät hampaat , joilla ne voivat purra ruokaa perusteellisesti. Ne ruokailevat myllyissä ja pääsevät sieltä varastoihin ja jauhetun viljan pakkauksiin.
Naaras synnyttää 200 munaa 100 päivän elinaikanaan siksi näiden tuholaisten pesäke leviää nopeasti.Jauhonpakkaaja saastuttaa jauhot myrkyllisillä eritteillään.
Kotilot (lat.Pyralis farinalis)
Jos huomaat näitä matoja jauhoissasi, se tarkoittaa todennäköisesti sitä, ettet ole säilyttänyt niitä kunnolla Ne kehittyvät vain kosteissa viljatuotteissa, kuten leseissä ja kaurahiutaleissa. Tämä hyönteinen on noin 12 mm pitkä, mutta sen vaaleanruskeat, harmaat siivet ovat noin 25 mm:n siipiväli.Viljan lisäksi se syö mielellään kuivattuja yrttejä ja mausteita.
Kärpäslintu (lat.Tenebrio molitor)
Se on kuoriainen, jolla on panssari.Sen toukat pystyvät selviytymään vaikeissa ympäristöolosuhteissa, mikä edistää niiden populaation laajenemista.Niillä on myös vahvat hampaat, joten ne voivat helposti nakertaa kovan kuoren läpi.Näin ne pääsevät ulos jauhopusseista ja voivat asettua keittiön muihin nurkkiin.
Jauhonporaaja (lat.Ephestia kuehniella)
Se on perhonen, jolla on kaksi vaaleanharmaata siipiparia ja jonka siipiväli on noin 2,5 cm.Sen toukat liikkuvat tehokkaasti vaaka- ja pystysuorilla pinnoilla ja tunkeutuvat helposti kuoriin. Nämä tuholaiset jauhavat ruoan pieniksi kuiduiksi – tällaiset ohuet kuidut voi nähdä paljain silmin jauhojen kääreen sisäpinnalla.
Musta viljanporaaja (lat.Sitophilus granarius)
Saavuttaa jopa 5 mm:n pituuden.Sillä on s pitkät jalat, hoikka vartalo ja pitkänomainen kuono, jossa on vahvat suulakit. Mustajyväsirkkeli voi elää jopa kaksi vuotta ja tämän hyönteisen naaras munii jopa 300 munaa tänä aikana. Mustajyväsirkkeli.
Ovatko jauhoissa olevat madot haitallisia?
Jos havaitset jauhoissa matoja, hankkiudu niistä välittömästi eroon ja tarkista, onko niitä muissa keittiön kaapin irtotuotteissa.Tällaiset madot ovat terveydelle vaarallisia:
Madot jauhoissa.Miten niistä pääsee eroon keittiöstä?
Madot jauhoissa ovat vakava ongelma.Ne lisääntyvät nopeasti ja niiden saastuttamat tuotteet ovat haitallisia elimistölle. Siksi, jos havaitset aikuisia tai toukkia jauhopaketissa:.