Valitsetko kuoren värin ostaessasi kananmunia, koska luulet tummemman kuoren merkitsevän laadukkaampaa kananmunaa? Katsotaan, onko siinä jotain perää.
Tummat munat = laadukkaat munat
Yksi laajalle levinnyt myytti on, että ruskeakuoriset munat ovat parempilaatuisia kuin valkokuoriset.On vaikea sanoa, mistä tämä myytti on peräisin, mutta toisinaan esimerkiksi toreilla näkee, että myyjät käyttävät tätä myyttiä hyväkseen ja myyvät tummia munia pienemmällä preemiolla.
Se, muniiko kana valkoisen vai tummemman munan, riippuu yleensä rodusta; ruokinta tai olosuhteet, joissa kanoja pidetään, eivät juurikaan vaikuta kuoren väriin.Toisaalta ruokinnan laatu (tai huono laatu) voi vaikuttaa kuoren kiinteyteen ja rakenteeseen.Jos kuori hajoaa kädessäsi heti, kun nostat sen, kanat eivät todennäköisesti saa sitä, mitä ne tarvitsevat.
Millaisia munia käytät pääsiäisenä?
Kun vuoden aikana ihmiset ostavat yleensä ruskeakuorisia munia, pääsiäisenä valkoiset pölyttyvät.Tummat sopivat kuitenkin myös värjättäväksi luonnonväreillä, kuten klassisella sipulin värillä.Sinun ei siis tarvitse olla huolissasi, jos sinulla ei ole valkoisia munia jäljellä ennen pääsiäistä.
Munien merkitseminen
Pom-pomien sijasta kiinnitä huomiota munien merkitsemiseen.Sinun pitäisi löytää „leimoja“ munista“, jotka kertovat paljon niiden alkuperästä.
Maaleima kertoo, mistä maasta muna on peräisin.Meidän maassamme on tietenkin parasta ostaa SK-merkillä varustettuja munia, sillä on turha ostaa munia, jotka ovat matkustaneet pitkän matkan halki puolen Euroopan.
Numero ilmoittaa munan munineen kanan rodun.Nolla on luomuviljelystä saatujen munien tunnus, „ykköset“ tulevat vapaana pidetyistä kanoista, kakkonen on sisäkanaloiden munien tunnus ja kolmoset kuuluvat häkkikanojen muniin.Häkkikasvatus on ollut pitkään kiistanalaista ja ongelmallista, ja sen kieltämistä kokonaan on harkittu.
Munista voi löytyä myös käyttöpäivämerkintöjä tai kokomerkintöjä.