Pitkän elämän salaisuus saattaa piillä kupillisessa lempijuomaa? Yhdellä pitkäikäisyysalueella tehdyn tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että kahvi ja tee voivat pitää sinut terveenä vuosia.
Kreikan pitkäikäisyysvyöhyke
Vascular Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin Ikarian, kreikkalaisen saaren, jossa ihmiset elävät pisimpään asukkaita maailmassa.Ateenan lääketieteellisen yliopiston lääkäri ja professori Gerasimos Siasos kollegoineen halusi tutkia iäkkäiden ihmisten tapaa juoda kahvia ja sen vaikutusta terveyteen.Tutkijoita kiehtoi se, miten saarelaiset onnistuivat löytämään pitkäikäisyyden salaisuuden.Vain 0,1 prosenttia eurooppalaisista elää yli 90-vuotiaaksi, mutta Ikariassa luku on jopa yksi prosentti.
Tutkijat keskittyivät kahviin, koska aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että kohtuullinen kahvin kulutus voi vähentää sepelvaltimotaudin riskiä.. Kyse oli kahvin sisältämien aineiden vaikutuksesta endoteeliin, verisuonia vuorivaan solukerrokseen, johon elämäntapamme ja ikääntymisprosessi vaikuttavat.Sitä vastoin vuonna 2009 julkaistiin tutkimus, joka osoitti, että kahvin, kofeiinittoman kahvin ja teen runsas kulutus oli yhteydessä pienempään diabetesriskiin.
Ikarian terveyssalaisuudet: kreikkalainen kahvi
Tutkijat tekivät tutkimuksen 142:lle yli 65-vuotiaalle Ikarian asukkaalle (71 naista ja 71 miestä), jotka olivat viettäneet koko elämänsä saarella.He analysoivat osallistujien terveystietoja (mukaan lukien diabetes ja verenpainetauti) sekä heidän elämäntapojaan, kahvin juomista ja endoteelin toimintaa.He tutkivat kaikkia osallistujien käyttämiä kahvityyppejä.Yllättäen yli 87 % osallistujista joi kreikkalaista kahvia päivittäin. Enemmän kreikkalaista kahvia juoneilla oli parempi endoteelin toiminta verrattuna muihin kahvityyppeihin juoneisiin.
Jopa henkilöillä, joilla oli korkea verenpaine, kahvin juominen oli yhteydessä parempaan endoteelin toimintaan, eikä sillä ollut negatiivista vaikutusta verenpaineeseen.. Professori Gerasimos Siasos tiivisti tutkimuksen tulokset näin: ’Haudutettu kreikkalainen kahvi, joka sisältää runsaasti polyfenoleja ja antioksidantteja ja sisältää kohtuullisia määriä kofeiinia, näyttää tarjoavan etuja muihin kahvijuomiin verrattuna.’ Tämä tieto tarjoaa uutta näyttöä sydän- ja verisuoniterveyden ja ravitsemuksen välisestä yhteydestä.
Mitä kreikkalainen kahvi sisältää?
Ensinnäkin polyfenoleja. Nämä ovat voimakkaita antioksidantteja , jotka auttavat neutraloimaan vapaita radikaaleja elimistössä, mikä vähentää sydän- ja verisuonitautien ja syövän riskiä.Lisäksi klorogeenihappo, jolla on anti-inflammatorisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa säätelemään verensokeria ja vähentämään diabeteksen riskiä.Kaiken kaikkiaan kahvin antioksidantit voivat auttaa suojaamaan soluja vaurioilta ja vähentämään tulehdusta.
Lisäksi diterpeenejä, joita esiintyy suodattamattomassa kahvissa, kuten kreikkalaisessa kahvissa, ja joilla voi olla syöpää ehkäiseviä ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia.
Kreikkalaiselle kahville on ominaista sen kohtuullinen kofeiinipitoisuus.Näin ollen se on lievästi stimuloiva ja saattaa parantaa keskittymistä, mielialaa ja fyysistä suorituskykyä.
Miten kreikkalainen kahvi valmistetaan?
Kreikkalaisen kahvin keittämiseen tarvitaan tuoretta kreikkalaista kahvia (hyvin hienoksi jauhettua), vettä ja mahdollisesti sokeria.Käytä brikiä, erityistä kupari- tai messinkistä kahvipannua, ja pientä espresson kaltaista kuppia.Yhtä kupillista kahvia varten kaada brikiin noin 60 ml vettä.Lisää yksi kokonainen teelusikallinen kahvia jokaista 60 ml vettä kohti, ja jos pidät kahvista makeana, lisää hieman sokeria tai hunajaa.Sekoita varovasti, jotta kahvi ja sokeri liukenevat.
Laita sitten briketti miedolle lämmölle ja kuumenna hitaasti sekoittamatta.Kun kahvi alkaa nousta ja muodostaa vaahtoa (ns.Ota briki pois liedeltä varoen, ettei kahvi kiehu yli.Kaada kahvi varovasti kuppiin ja yritä pitää vaahto päällä.Odota hetki, että sakka laskeutuu kupin pohjalle, ja kahvi on valmista juotavaksi.
Millaista teetä kreikkalaiset juovat?
Kahvi ei ole ainoa asia, jolla kreikkalaiset elävät.He juovat myös erilaisia teelaatuja, mutta yksi tyypillisimmistä ja suosituimmista on vuoristo tee, joka tunnetaan nimellä ’tsai tou vounou’ (τσάι του βουνού ). Tämä tee on peräisin Kreikan vuoristossa kasvavista yrtteistä, erityisesti Sideritis-suvun yrtteistä, ja sitä kutsutaan usein vuoristoteeksi..Sitä korjataan Kreikan vuoristoalueilla, erityisesti yli 1 000 metrin korkeudessa.
Sillä on hento yrttinen maku ja aromi.Kuivatut harmaanvihreät varret ja lehdet, joissa on pieniä keltaisia kukkia, peitetään kiehuvaan veteen ja haudutetaan muutaman minuutin ajan.Sitä voidaan juoda yksinään tai lisäämällä siihen hunajaa ja sitruunaa.
Vuoristoteinä arvostetaan sen tulehdusta ehkäiseviä, antioksidanttisia ja immuniteettia vahvistavia ominaisuuksia.Sitä käytetään myös ruoansulatuslääkkeenä ja vilustumisen lievittämiseen.Muita Kreikassa suosittuja teelaatuja ovat minttutee, kamomillatee ja erilaiset yrttisekoitukset, joita nautitaan usein niiden terveys- ja rentouttavien ominaisuuksien vuoksi.