Rauta on yksi tärkeimmistä kivennäisaineista.Sen puute voi johtaa erilaisiin sairauksiin tai tiloihin.Justyna Malinowska, ravitsemusasiantuntija Kansallisesta ravitsemuskasvatuskeskuksesta, muistuttaa, että vaikka elimistössä on jonkin verran rautavarastoja, meidän on syötettävä päivittäinen annos sitä ruokavaliomme avulla.
Raudan rooli elimistössä. Asiantuntija muistuttaa
Rauta on tärkeässä asemassa elimistön toiminnassa.Se on mukana aineenvaihduntaprosesseissa.Ilman sen osallistumista emme myöskään pystyisi hengittämään.
Sen ominaisuudet eivät kuitenkaan lopu tähän.Rauta säätelee myös immuunijärjestelmää, kolesteroliaineenvaihduntaa, maksan vieroitusprosesseja ja solujen jakautumista.
Justyna Malinowska, ravitsemusasiantuntija National Center for Nutrition Education -keskuksesta, huomauttaa, että vaikka elimistöön kertyy jonkin verran rautavarastoja (erityisesti maksaan), on tärkeää, ettei unohda saada päivittäistä rauta-annosta ruokavaliosta.
Raudanpuute – mistä se johtuu?
Riittämätön raudan saanti on hyvin yleinen ruokavaliovirhe.Se ei kuitenkaan ole ainoa syy tämän ravintoaineen puutteeseen.Sitä voi esiintyä myös seurauksena:
Lisäksi jotkin ravinnon osat saattavat vähentää raudan imeytymistä.Näitä ovat esimerkiksi kahvi, tee tai maito.Tästä syystä on suositeltavaa välttää näiden tuotteiden yhdistämistä hyvien raudanlähteiden kanssa, erityisesti tilanteissa, joissa on ennestään anemiaa.
Sekä kahvi että tee sisältävät paljon oksalaatteja ja tanniineja, jotka sitovat rautaa.Tällöin muodostuvat elottomat yhdisteet vähentävät sekä raudan imeytymistä että hyödyntämistä.Maito taas sisältää kalsiumia ja kaseiinia, jotka vähentävät suoraan raudan imeytymistä.
Raudanpuutteen oireet. Mitä varoa
Mistä tunnistat raudanpuutteen? Tohtori Justyna Malinowska luettelee, mitkä ovat yleisimmät oireet.Näitä ovat mm:
Rauta ruoassa. Nämä ruoat ovat täynnä sitä
On suositeltavaa huolehtia siitä, että elimistössä on riittävästi rautaa.Paras tapa saavuttaa tämä on tasapainoinen ruokavalio.Perustelluissa tapauksissa sitä voidaan täydentää ravintolisillä.Ravitsemusasiantuntija Justyna Malinowska kansallisesta ravitsemuskoulutuskeskuksesta selittää, että rautaa esiintyy elintarvikkeissa kahdessa muodossa: hemirauta ja ei-hemirauta.
- Häme-rautaa on eläintuotteissa ja se imeytyy paremmin elimistöön.Tämä johtuu siitä, että se on niin sanotussa toisessa hapetusasteessa.Häme-rautaa on esimerkiksi munissa, naudanlihassa, siipikarjassa, makrillista, sardiinissa, lohessa, tonnikalassa ja äyriäisissä.
- Nehem-rautaa esiintyy kasviperäisissä tuotteissa.Tämäntyyppinen rauta on vaikeammin imeytyvää, mutta kasviperäiset tuotteet ovat silti tärkeä raudanlähde päivittäisessä ruokavaliossa.Sitä on esimerkiksi kurpitsansiemenissä, mannassa (hirssi), tattarissa, pähkinöissä, palkokasveissa, persiljassa, tomaateissa, paprikoissa ja hedelmissä.