Nykyaikaisissa keittiöissä oikeiden leikkuulaudojen valintaa käsitellään jatkuvasti.Aiemmin puulaudat olivat ainoa vaihtoehto suojata keittiön työtasoa vaurioilta.Nykyään meillä on kuitenkin erilaisia materiaaleja, joista valita – muovista lasiin – mikä tuo uusia etuja ja haittoja..
Miksi jotkut suosivat muita materiaaleja?
Yksi yleisimmistä puulevyjen vastalauseista on niiden koko ja korkeampi hinta.Tästä huolimatta puulaudat ovat suosittuja esteettisestä ulkonäöstään, kyvystään säilyttää veitsien terävyys ja pitkä käyttöikä.Toisaalta puulla on taipumus imeä itseensä nesteitä viipaloidusta ruoasta, mikä voi aiheuttaa hygieniaongelmia.
Puulaudat eivät myöskään sovellu astianpesukoneessa pestämiseen, ja pitkäaikainen liotus voi johtaa niiden vaurioitumiseen.Ajan myötä voi käydä niin, että lautasi ei ole niin hygieeninen kuin haluaisit.Puun paremman suojan saavuttamiseksi suositellaan säännöllistä öljyämistä, mikä voi vähentää sen imukykyä ja pidentää sen käyttöikää.
Vaihtoehtoina muovia ja lasia
Muovilevyt ovat usein edullisia, kevyitä ja helppohoitoisia.Niiden suuri etu on, että ne voidaan pestä astianpesukoneessa.Muovilevyihin tulee kuitenkin ajan myötä uria, jotka voivat olla bakteerien kasvualusta säännöllisestä pesusta huolimatta.
Lasileikkuulaudat ovat esteettisesti mielenkiintoinen valinta, mutta niiden käytännöllisyys on kyseenalainen.Lasilevylle viipaloittaessa syntyy ääntä, joka voi olla epämiellyttävää.Vaikka veitsisi terät kuluvat nopeasti käytössä, vaikka ne kestävätkin veitsivaurioita.
Mikä lauta valita?
Jokaisella materiaalilla on hyvät ja huonot puolensa.Puulaudat sopivat ihanteellisesti leivän, vihannesten tai juuston leikkaamiseen, mutta lihan ja kalan leikkaamista kannattaa välttää, kun muovi tai bambu sopii paremmin.Lasiset työtasot voivat olla kaunis design-asuste, mutta niiden käytännöllinen käyttö keittiössä on rajallista.
Minkä tahansa materiaalin valitsetkin, on tärkeää valita tarpeidesi ja mieltymystesi perusteella unohtamatta säännöllistä huoltoa, joka pidentää leikkuulaudan käyttöikää.