Kardemumma on yksi maailman vanhimmista ja arvokkaimmista mausteista.Sitä on käytetty ruoanlaitossa ja luonnonlääkinnässä jo tuhansia vuosia, ja se on viime aikoina saanut suosiota laihdutuslääkkeenä.Miten kardemumma tarkalleen ottaen vaikuttaa elimistöömme ja miten sitä tulisi käyttää painonpudotuksen edistämiseksi? Analysoidaanpa sen ominaisuuksia ja etuja, joita se voi tuoda taistelussa ylipainoa vastaan.
Kardemumma on voimakas liittolainen taistelussa ylipainoa vastaan ja tukee myös terveyttämme.Ennen sitä kutsuttiin „paratiisin jyväksi“ja se oli niin arvokas, että siitä tuli maksuväline, joka voitiin vaihtaa kultaan ja hopeaan.Tämä mauste on todellakin kultaa terveydellemme – selitämme miksi.
Mihin kardemumma auttaa? Kardemumman terveysominaisuudet
Kardemummalla on monia terveysominaisuuksia, jotka ovat osaltaan vaikuttaneet sen suosioon. Sillä on anti-inflammatorisia, antioksidanttisia, antimikrobisia ja analgeettisia vaikutuksia.Se tunnetaan myös ruoansulatusta edistävistä ominaisuuksistaan, joilla on suora vaikutus painonpudotukseen.Tutkimukset ovat osoittaneet, että kardemumma edistää rasvanpolttoa ja parantaa aineenvaihduntaa.Journal of Nutrition and Biochemistry -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kardemumma edistää lihavilla ihmisillä painon laskua sekä huonon kolesterolin ja triglyseridien vähenemistä.
Kardemumman termogeeniset ominaisuudet auttavat nostamaan kehon lämpötilaa, mikä puolestaan nopeuttaa kalorienpolttoa.Tämä mauste on myös vitamiinien kaivos.C-vitamiinin lisäksi kardemumma sisältää myös B-vitamiineja, joten se tukee hermostoamme ja parantaa mielialaa.Sen sisältämä riboflaviini eli B2-vitamiini on tärkeää näkökyvyllemme, ja sillä on myös myönteinen vaikutus ihomme kuntoon.Rauta, fosfori, magnesium ja kardemumman sisältämä kalium tukevat sydäntä.
Mihin kardemummaa lisätään?
Kardemumma on monipuolinen mauste, jota voidaan lisätä moniin ruokiin.Sitä käytetään perinteisesti intialaisessa, arabialaisessa ja skandinaavisessa keittiössä, jonka ruokia leimaa niiden ainutlaatuinen maku ja aromi.Se yhdistyy hyvin liharuokiin, riisiin ja jälkiruokiin Kardemummaa lisätään myös kahviin ja teehen , erityisesti arabimaissa kaikki juomat nautitaan tällä tavoin.Kardemumman suositeltu päiväannos on noin 1-1,5 grammaa, mikä vastaa yhtä pientä teelusikallista.Tämän määrän säännöllinen nauttiminen tuottaa terveyshyötyjä ilman sivuvaikutusten riskiä.
Ärsyttääkö kahvi vatsaa? Juo sitä kardemumman kanssa
Kahvin juominen kardemumman kanssa on Lähi-idän maiden perinne, joka on yleistymässä ympäri maailmaa.Kahviin lisätty kardemumma parantaa kahvin makua, mutta myös neutraloi kofeiinin vaikutusta vatsaan, mikä lievittää ruoansulatushäiriöitä.Lisäksi kardemummalla on myrkkyjä poistavia ominaisuuksia, jotka auttavat puhdistamaan elimistöä myrkyistä , edistävät ruoansulatusta ja nopeuttavat aineenvaihduntaa.Siksi kannattaa juoda kahvia kardemumman kanssa, sillä se edistää parempaa mielialaa ja auttaa painonpudotuksessa.
Kuka ei voi käyttää kardemummaa? Vasta-aiheet
Monista terveyshyödyistään huolimatta kardemumma ei ole kaikkien turvallisesti nautittavissa. Henkilöiden, joilla on allergioita tälle mausteelle, tulisi välttää sen nauttimista.Kuka muu ei voi käyttää kardemummaa? Sappikivistä kärsivien ihmisten tulisi neuvotella lääkärinsä kanssa ennen kardemumman säännöllistä käyttöä, sillä se voi lisätä sappikivikohtausten riskiä.Raskaus ja imetys eivät ole varmoja vasta-aiheita tämän mausteen nauttimiselle, mutta näissä tilanteissa on suositeltavaa neuvotella lääkärin kanssa ennen kardemumman lisäämistä ruokavalioon.