Tohtori Bartek Kulczynski nauhoitti videon, jossa hän puhuu elintarvikkeiden ainesosista, jotka eivät todellakaan ole hyväksi terveydellemme.Valitettavasti niitä on hyvin usein välipaloissa, joista nautimme ja joihin tartumme usein.Onko parempi luopua niistä vai vain rajoittaa niitä?.
Tohtori Bartek Kulczynski ei suosittele kovin rajoittavaa lähestymistapaa edes tuotteisiin, jotka voivat vahingoittaa meitä.Laihduttamisessa on yksinkertaisesti tärkeää terve järki.On suuri ero sen välillä, „mustalle listalle joutuvat“tuotteet“jotka näkyvät aterioissamme joka päivä“ja niiden välillä, joihin tartumme satunnaisesti.
Ei vain kekseissä
Tohtori Bartek Kulczynski ei ole syyttä mainitsemassa sokeria ensimmäisenä, koska hänen mukaansa hyvin usein suositellut määrät ylittyvät.Sitä paitsi luulemme usein, että ruskea sokeri on terveellisempää.Ravitsemusterapeutti korostaa – sokeri on sokeria, eikä sillä ole väliä, onko se valkoista, ruskeaa vai glukoosi-fruktoosisiirappia.Elintarvikevalmistajat eivät myöskään tee sitä meille helpoksi, monissa tuotteissa on niin sanottua sokeria.Piilosokeri.Nyt sallitaan 50 g tällaista sokeria päivässä, mutta ravitsemusasiantuntijat yrittävät pienentää tätä annosta 25 grammaan.Siksi tohtori Bartek Kulczynski suosittelee etikettien lukemista, sillä jopa hedelmäjogurtti voi sisältää muutaman teelusikallisen sokeria.Entä mikä on liian suuren sokerimäärän riski? Liikalihavuus, diabetes, krooninen väsymys, unettomuus ja aknevauriot ovat vain listan alku.
Paistaminen kuriin
Heterosykliset aromaattiset amiinit ovat syöpää aiheuttavia aineita, joita syntyy paistettaessa tai grillattaessa erityisesti lihaa ja kalaa.Palaneet palat ovat erityisen vaarallisia.Siksi ravitsemusterapeutti neuvoo paistamaan mahdollisimman vähän ja valitsemaan muita tapoja valmistaa ruokaa.Muuten riski sairastua syöpään, erityisesti paksusuolen syöpään, kasvaa.Tohtori Bartek Kulczynski korostaa, että kun päätämme syödä paistettuja ruokia, on suositeltavaa syödä niitä vihannesten kanssa.Ne sisältävät antioksidantteja, jotka neutralisoivat haitallisten aineiden vaikutuksia.
Palanut kuori? Parempi olla
Akryyliamidi on toinen karsinogeeni.Sitä muodostuu myös leivonnassa ja paistamisessa, mutta myös sipsit, keksit, keksit, vohvelit ja pitkään paahdetut pähkinät voivat sisältää sitä.Mitä ravitsemusterapeutti neuvoo tässä? Paista mahdollisimman lyhyen aikaa ja käytä aina kuumailmatuuletinta.Paista niin, ettet polta itseäsi.Kun menet leipomoon, valitse myös leipää, jossa ei ole voimakkaasti ruskistunutta kuorta.
Muovi on vaarallista suolistolle
Mikromuovit ovat vaarallisia, koska ne voivat vahingoittaa suolistoa.Sillä on myös haitallinen vaikutus sydän- ja verenkiertoelimistöön.Mistä sinun pitäisi luopua? Ensinnäkin muovipusseissa olevasta pikataipaleesta sekä näin pakatuista puuroista ja riisistä.Muovipulloissa olevasta vedestä on vaikeampi luopua, mutta sitä on hyvä rajoittaa.Tämä pätee tietenkin myös kaikkiin muihin muovipullossa oleviin juomiin.Jos ne ovat jo kotona, niitä ei saa jättää paikkaan, jossa ne altistuvat auringon säteilylle, sillä korkeat lämpötilat edistävät mikromuovien irtoamista.Muovipusseja ja -astioita kannattaa myös käyttää mahdollisimman harvoin.
Se on jo valmiiksi makeutettu
Keinotekoiset makeutusaineet, kuten aspartaatti, näyttivät aikoinaan olevan hyvä sokerin korvike.Nyt ravitsemusasiantuntijat suosittelevat niiden välttämistä.Ne voivat aiheuttaa elimistössä tulehduksia ja niillä epäillään olevan syöpää aiheuttavia vaikutuksia.Siksi sokeri on parempi korvata luonnollisilla makeutusaineilla, kuten ksylitolilla tai stevialla.