6. 10. 2024 (Kuva: shutterstock/amphaiwan).
Eri tuotetyyppejä, mukaan lukien elintarvikkeet, koskevat määräykset voivat vaihdella maittain. Tämä voi johtaa tilanteeseen, jossa jokin ainesosa on kielletty tietyllä markkinalla, mutta saatavilla toisella. Esimerkiksi kumariinin osalta asiat ovat tällaisia. On tärkeää selvittää, mitä kumariini on ja mistä sitä löytyy.
Mitä kumariini on?
Kumariinit ovat ryhmä orgaanisia yhdisteitä, joilla on monia käyttötarkoituksia elintarvike-, lääke- ja kosmetiikkateollisuudessa (mukaan lukien hajusteet). Luonnossa niitä esiintyy kasveissa, kuten kanelissa, tonkapavuissa ja niin sanotussa biisoniruoho, ja ne ovat vastuussa näille kasveille ominaisista tuoksuista, kuten vastaleikatun ruohon ja vaniljan yhdistelmästä. Ne suojaavat kasveja erilaisilta infektioilta.
Kumariinilla itsellään ei ole antikoagulanttivaikutusta, mutta sen johdannaisia, kuten varfariinia, käytetään antikoagulantteina verihyytymien ehkäisemiseksi. Liiallinen kumariinin käyttö voi kuitenkin olla haitallista, ja ylenmääräinen kumariinimäärä voi aiheuttaa terveysongelmia. Tämän vuoksi kumariinit kiellettiin elintarvikkeiden lisäaineena Yhdysvalloissa jo 1950-luvulla. Kumariinin käyttö kiellettiin myös 1920-luvulla.
Kumariinipitoisuus kanelissa. Onko syytä huoleen?
Monille ihmisille tieto kanelin kumariinipitoisuudesta voi olla huolestuttavaa, sillä se on yksi keittiön yleisimmin käytetyistä mausteista. On kuitenkin tärkeää mainita, että kumariinin päivittäinen saantiraja on 0,1 milligrammaa kehon painokiloa kohti (puolesta teelusikallista yhteen teelusikalliseen päivässä). Vasta kun tämä raja ylittyy, kumariinilla on voimakkaita maksatoksisia vaikutuksia, jotka voivat vahingoittaa maksaa. Kumariinia esiintyy enemmän Cassia-kanelissa kuin Ceylon-kanelissa. On myös syytä huomioida, että valtion terveysvalvontavirasto testaa markkinoilla olevan kanelin kumariinipitoisuutta. Kumariinia on myös tonkapavuissa (tunnetaan maailmanlaajuisesti meksikolaisena vaniljana) ja biisoniruohossa, jota käytetään lihan marinointiin ja se on erinomainen alkoholin aromiaine.