Omenoita on Slovakiassa saatavilla ympäri vuoden, joten niillä on erityinen paikka ruokavaliossamme.Eivät ne turhaan ole yksi maailman terveellisimmistä hedelmistä, mutta jos haluamme hyödyntää niiden edut täysimääräisesti, meidän on muistettava yksi asia.Tämän totesi kliininen ravitsemusterapeutti tri.Michał Wrzosek.
Dr.Michał Wrzosek on kliininen ravitsemusterapeutti ja urheiluvalmentaja.Hän on Respo-menetelmän – ainoan puolalaisen ruokavalion, jonka tehokkuus on vahvistettu tieteellisissä tutkimuksissa, tekijä.Hän jakaa tietämystään ruokavaliosta ja elämäntavoista laajasti sosiaalisessa mediassa.Eräällä Instagramissa julkaistulla videolla hän otti esille suolakurkkuveden.
Ovatko omenat terveellisiä? Ravitsemusterapeutti selittää
Kliininen ravitsemusterapeutti tri.Michal Wrzosek kehottaa ihmisiä olemaan kuorimatta omenoita.Instagramissa jaetulla lyhyellä videolla hän muistuttaa, että kuori on hedelmän terveellinen osa.
– Kuorimalla omenan heität pois kaliumia, C-vitamiinia tai beetakaroteenia. toki omenassa itsessään on niitäkin, mutta vähemmän.Kun kuorit kuoren, heität pois myös kuitua, joka pitää sinut kylläisenä.Kuori on antioksidanttien aarreaitta, joka suojaa solujamme vaurioilta, kertoo tohtori Michal Wrzosek.Mielenkiintoista on, että punaisessa kuoressa on 2,5 kertaa enemmän antioksidantteja kuin hedelmälihassa.
Monet ihmiset varovat syömästä kuorellisia hedelmiä ja vihanneksia niistä löytyvien torjunta-ainejäämien vuoksi.Tohtori J.Wrzosek myöntää, että kuoret ovat saastuneita, mutta useimmat kaupoissa saatavilla olevat hedelmät eivät ylitä standardeja.Lisäksi hedelmien perusteellinen pesu vähentää torjunta-ainejäämien määrää jopa puoleen.
Miten pestä hedelmät kunnolla, jotta pääset eroon torjunta-aineista?
Hedelmien pesu kahdessa vaiheessa ensin happamassa ja sitten emäksisessä kylpyammeessa poistaa kuoresta lian, bakteerit ja torjunta-ainejäämät.Hedelmät on ensin upotettava happamaan veteen, ts.j.johon on lisätty omenaviinietikkaa tai sitruunahappoa.Näin päästään eroon bakteereista kuoresta.
Tämän jälkeen hedelmien tulisi olla emäksisessä liuoksessa, ts.j.vettä, jossa on ruokasoodaa.Kaksi teelusikallista ruokasoodaa litraa vettä kohden riittää.Hedelmien on oltava tässä liuoksessa 15 minuuttia.Tämä yksinkertainen temppu poistaa torjunta-ainejäämät ja säilöntäaineet hedelmän kuoresta.Sen jälkeen hedelmät on tietenkin huuhdeltava juoksevan veden alla.