07.10.2024 (Kuva: shutterstock/Anetlanda).
Yhdistyneessä kuningaskunnassa tehdyssä tutkimuksessa kerätyt tiedot ovat johtaneet yllättävään käänteeseen. Eräs pesuainevalmistaja oli järkyttynyt siitä, ettei yleisöllä ollut tietoa pesukoneen tiheän käytön ympäristövaikutuksista. Ihmisten käyttäytymistä koskevat analyysit saavat meidät miettimään asioita uudelleen.
Trendien ja katseiden jahtaamisen johdosta ihmiset ovat, tietämättään, langenneet ansaan. Ecover, ympäristöystävällisiä puhdistustuotteita valmistava yritys, teki yhteistyötä brittiläisen Falmouthin yliopiston kanssa selvittääkseen, missä määrin verkossa julkaistu sisältö sisältää vaatteiden pesuun liittyviä käytäntöjä. Tämä on niin huolestuttava ilmiö, että pesuaineiden valmistajat ovat itse alkaneet vedota kuluttajiin, jotta he muuttaisivat nykyisiä pesutottumuksiaan.
Miten pyykinpesu vaikuttaa ympäristöön? Trendit vastaan terve järki
Kukaan ei siis odottanut tällaisia tietoja pesuainevalmistajalta. Ecover, nähtyään Falmouthin yliopiston tekemän tutkimusanalyysin, esitti kuluttajille seuraavan pyynnön: Pese vaatteesi harvemmin.
Hälyttävää on myös se, että joka kymmenes henkilö kertoi kokevansa yhteiskunnan painostavan häntä pesemään vaatteensa säännöllisesti. Tämä saattoi johtua suurelta osin trenditietoisista verkkoprofiileista, joiden ideana on levittää puhtauteen liittyvää sisältöä. Viime vuoden aikana hashtagia #cleanwithme on käytetty TikTokissa 648 400 kertaa, ja #cleaningobsessed on saanut Instagramissa 162 000 näyttökertaa.
Kuten ilmeni, Yhdistyneen kuningaskunnan tilastoviranomaisen tiedot vahvistavat ’kiinnostuksen’ lisääntymistä tiheän peseytymisen kulttuuriin.
Tällaisilla käytöksillä voi olla vakavia ympäristövaikutuksia laajemmassa mittakaavassa. Noin 8 % mikromuoveista pääsee veteen yhden synteettisten kankaiden pesuohjelman aikana. Sen lisäksi, kuinka usein pesemme pyykkiä, on myös tärkeää, mitä pesuaineita käytämme ja miten käytämme niitä. Monet ihmiset tekevät useimmiten seuraavan virheen.
Terveellistä pyykinpesua. Huolehdi puhtaudesta huolellisesti
Mikromuovit eivät ole ainoa uhka, kun vaatteita pestään liian usein.
Toinen suuri ongelma on pesuaineen annostelukyvyn puute.
Välttääkseen näin suuria vahinkoja tutkijat suosittelevat siirtymistä pesuaineista jauheiden sijaan geeleihin ja nestemäisiin pesuaineisiin. Tämä vähentää ympäristöön vapautuvien mikrokuitujen määrää. On kuitenkin kiistatonta, että paras tapa vähentää kielteisiä ympäristövaikutuksia olisi vähentää pesukertojen määrää.
„Meidän on muutettava suhtautumistamme niihin asioihin, joita meillä on.”
— vetoaa Lily Cole, brittimalli ja aktivisti, jota kuitenkin usein kritisoidaan siitä, että hän käyttää samoja vaatteita punaisella matolla.
„Rakenna pitkäaikainen suhde vaatteisiisi ja mieti, miten peset ne, miten korjaat ne ja voitko antaa ne eteenpäin tai lahjoittaa ne, jos et voi käyttää niitä pitkään.”
— hän sanoi „The Guardian” -lehden haastattelussa.