29. 9. 2024 (Kuva: yksityisarkisto).
Syksyn alku on ihanteellista aikaa kartuttaa varastoa esimerkiksi suolakurkkujen muodossa.Kun muutaman kuukauden kuluttua kurkistamme purkkiin tällaista herkkua, mietimme, onko sen viimeinen käyttöpäivä varmasti ohi ja onko suolakurkkua turvallista syödä.Onko suolakurkkujen viimeinen käyttöpäivä?.
Miksi syödä suolakurkkuja?
Pikkelssit ovat erinomainen luonnollinen probiootti, joka vahvistaa elimistön vastustuskykyä ja vaikuttaa suotuisasti ruoansulatuskanavaan. Pikkelssit ovat erinomainen B-, C-, K-, E- ja A-vitamiinien lähde, joilla on merkittävä vaikutus ihoon, hiuksiin tai kynsiin.
Nämä suositut suolakurkut sisältävät muun muassa magnesiumia, fosforia ja kaliumia, jotka ovat erittäin tärkeitä luuston moitteettoman toiminnan kannalta.
Korkean C-vitamiinipitoisuutensa ansiosta suolakurkut auttavat torjumaan tulehduksia ja vilustumista, joten niitä kannattaa syödä erityisesti niin sanottuna ’kylmänä vuodenaikana’.Sitä suositellaan erityisesti flunssakauden aikana. Jos tämä ei riitä sinulle, suolakurkut auttavat palauttamaan suolistoflooran, alentamaan veren kolesterolia, vähentämään ateroskleroosin ja sydänsairauksien riskiä, mutta myös ehkäisemään migreeniä ja torjumaan stressiä.
Kuinka kauan suolakurkkuja voi säilyttää?
Pikkelöityjen kurkkujen säilyvyyteen vaikuttaa pääasiassa peittausprosessi.Jos valmistamme suolakurkkumme „taiteen“ mukaisesti ja huolehdimme muun muassa siitä, että pesemme purkit huolellisesti ja suljemme ne, suolakurkut voivat menestyksekkäästi säilyä ruokakomerossa kaksi vuotta.
Olosuhteet, joissa suolakurkkuja säilytetään, ovat myös erittäin tärkeät. Säilyvyyden pidentämiseksi niille on tarjottava viileä ja pimeä paikka. On myös tärkeää muistaa, että kun avaat suolakurkkupurkin, sen säilyvyysaika lyhenee. Tällaisia kurkkuja voi säilyttää jääkaapissa jopa kolme kuukautta, mutta ne on tarkistettava säännöllisesti esimerkiksi homeen varalta.’Tällaisten kurkkujen ’kunto’ riippuu muun muassa purkissa olevan suolaveden määrästä.
Mitä tarkoittaa kurkkujen valkoinen päällyste?
Kurkkujen ’testaamisesta’ puheen ollen, on syytä vastata kysymykseen pitäisikö suolakurkkujen valkoisen päällysteen olla meille varoitussignaali ja pitäisikö meidän pidättäytyä syömästä tällaisia kurkkuja.
Usein käy niin, että purkin avaamisen jälkeen kurkkujen päällä näkyy valkoinen pinnoite, joka ei näytä kovin esteettiseltä. Monet ihmiset uskovat, että kurkut eivät ole enää syötäviä ja että ne ovat pilaantuneet.Mikään ei voisi olla kauempana totuudesta.
Kurkkupurkkiin muodostuu usein valkoista hiivasakkaa , joka lannistaa kurkkujen tavoittelua.Tällainen ohut kerros on seurausta bakteeritoiminnasta peittausprosessin aikana.Vaikka se ei ole myrkyllistä, siitä on päästävä eroon mahdollisimman pian.Syy on yksinkertainen – se voi vaikuttaa haitallisesti kurkkujemme makuun ja säilyvyyteen.Käymisjäte saattaa muistuttaa joitakin ihmisiä homeesta.Ja sen pitäisi olla huolenaihe.Jos huomaat kurkuissasi hometta, älä syö niitä missään tapauksessa.
Home on haurasta.Se voi aiheuttaa muun muassa ruoansulatushäiriöitä ja ruokamyrkytyksiä, joten sitä tulisi välttää kuin ruttoa.Kurkut eivät ole immuuneja homeelle, jota voi esiintyä esimerkiksi, jos astiaa ei ole suljettu. Miten siis erottaa homeet hiivasta? Homeet ovat erivärisiä: harmaita, sinisiä, oransseja, mutta joskus myös valkoisia. Toisin kuin käymisliete, homeet eivät kuitenkaan ole homogeenisia.