Yli kolmanneksella Slovakian väestöstä on korkea verenpaine.Ja mitä vanhemmaksi tulemme, sitä todennäköisemmin olemme heidän joukossaan.Korkealla verenpaineella on useita syitä, mutta ennen kuin turvaudumme lääkkeisiin, voimme yrittää taistella sitä vastaan niin sanotulla ’verenpaineen hallinnalla’.kuurilla.Tämä tarkoittaa sitä, että emme tupakoi, syömme enemmän hedelmiä ja vihanneksia, harrastamme liikuntaa, emme stressaa ja syömme myös vähemmän suolaa.
Pois valmisruoat ja pikaruoka
Päivittäisen suolan saantimme tulisi olla noin 5 g (noin 1 tl).Tiedot kuitenkin osoittavat, että kulutamme keskimäärin jopa 3 kertaa enemmän.Suurin osa tästä tulee teollisesti jalostetuista elintarvikkeista ja vain noin 25 % lisätään omaan ruokaan.Tarkoitamme tietenkin pikaruokaa ja erilaisia valmisruokia.Tai ruoasta, jota ostamme valmiina, ja kuten mainoksissa sanotaan, se pitää vain lämmittää.
Emme ehkä edes tajua, että suolaa on myös leivonnaisissa, juustoissa ja marinoiduissa vihanneksissa , mutta meidän pitäisi myös rajoittaa suolattujen lihojen kulutusta.Toinen suolan haittapuoli on, että se tuhoaa makuhermoja , jotka tulevat ajan myötä vastustuskykyisiksi sille.Maistuaksemme hyvältä, meidän on siis lisättävä lautasellamme olevaan ruokaan ajan mittaan yhä enemmän suolaa.Liiallinen suolaaminen johtaa myös ei-toivottuun kuivumiseen.
Suola lyhentää elämää
Liiallinen suolan käyttö voi lyhentää elinajanodotetta yli 2 vuodella.European Heart Journal -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka lisäävät ruokaansa suositeltua enemmän suolaa, kuolevat jopa 28 % todennäköisemmin ennenaikaisesti.Sama tutkimus vahvisti, että hedelmien ja vihannesten sisältämän kaliumin runsas kulutus voi vähentää tätä riskiä merkittävästi.Liiallinen suolan käyttö johtaa selvästi korkeaan verenpaineeseen, mikä puolestaan lisää sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä.Se ei kuitenkaan auta myöskään munuaisiamme.
Korvaa se yrteillä
Jos siis haluat tehdä jotain terveydellesi, tarkkaile kuluttamasi suolan määrää.Jotta voit hallita sitä paremmin, on suositeltavaa valmistaa se kotona.Näin voit pitää suolan määrää tarkasti silmällä.Voit myös parantaa ruoan makua käyttämällä suolan sijasta suolattomia yrttejä tai mausteita.Esimerkiksi valkosipuli, pippuri, kumina tai tilli sopivat.Vihannekset tai pieni sitruunamehu voivat usein auttaa.