KotiVinkkejä kotiinSyö tavalla, joka hidastaa ikääntymisprosessia.Tutkijat testasivat tätä kaksosilla

Syö tavalla, joka hidastaa ikääntymisprosessia.Tutkijat testasivat tätä kaksosilla

Uudessa tutkimuksessa, johon osallistui 21 kaksosparia, toinen kaksosista noudatti vegaaniruokavaliota, kun taas toinen kaksosista ei rajoittanut ruoan saantia millään tavalla.Koe kesti kahdeksan viikkoa ja osoitti, että vegaaniruokavalio voi hidastaa ikääntymisprosessia ja vähentää biologista ikää lyhyellä aikavälillä.

Jokaisella ihmisellä on tietty kronologinen ikä, joka lasketaan syntymäpäivästä.On myös biologinen ikä, joka määräytyy ikääntyvien ruumiintoimintojen perusteella.Tämä ikä kuvastaa henkilön solujen ja kudosten terveydentilaa, ja siihen voivat vaikuttaa sairaudet, elämäntavat, ympäristötekijät ja muut tekijät.

Kaksostutkimus

Uudessa työssä tutkijat tarkastelivat vegaaniseen ruokavalioon siirtymisen vaikutuksia.He kutsuivat tutkimukseen 21 paria identtisiä kaksosia.Otoksesta 77 prosenttia oli naisia, ja osallistujien keski-ikä oli 40 vuotta.Tutkijat halusivat selvittää, mitä muutoksia tapahtuu, kun toinen noudattaa vegaaniruokavaliota ja toisen ruokavalio sisältää kaikkea, myös lihaa, munia ja maitotuotteita päivittäin.

Koe kesti kaksi kuukautta.Neljän ensimmäisen viikon ajan osallistujat söivät aterioita, jotka oli valmistettu erityisesti heitä varten, ja seuraavien viikkojen ajan he valmistivat ne itse osallistuttuaan lyhyille ruoanlaittokursseille.

Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että vegaanisen ruokavalion noudattaminen useiden kuukausien ajan voi hidastaa ikääntymisprosessia ja vähentää biologista ikää.Kirjoittajat kuitenkin korostavat, että BMC Medicine -lehdessä ilmestyneisiin tuloksiin on suhtauduttava varauksella, eikä vähiten tutkimuksen toteuttamistapaan liittyvien rajoitusten vuoksi.

Vegaaninen ruokavalio vs. ikääntymisprosessit

Tutkimuksen tekijät tarkastelivat muutoksia kaksosten DNA-metylaatiotasoissa.DNA-metylaatioprosessi johtaa tiettyjen geenien aktiivisuuden muuttumiseen muuttamatta alkuperäistä DNA-sekvenssiä.Tutkijat käyttävät DNA-metylaation tasoja määrittämään solujen ja kudosten terveyttä ihmisissä.Sen mallit muuttuvat eliniän aikana ja etenevät henkilön biologisen iän myötä, joka voi olla korkeampi tai matalampi kuin elettyinä vuosina mitattu ikä.Yleisesti ottaen lisääntynyttä DNA-metylaatiota pidetään ikääntymisen merkkinä.

DNA-metylaatiota voidaan analysoida ottamalla verinäytteitä – siksi kokeeseen osallistuneilta otettiin verinäytteet tutkimuksen alussa, neljännellä ja kahdeksannella viikolla.Sen jälkeen niitä verrattiin keskenään, jotta nähtiin, vaikuttiko ruokavalion muutos osallistujien elimistöön ja miten se vaikutti.Tutkijat käyttivät DNA:n metylaatiotasoja päätelläkseen osallistujien biologisen iän.

Mielenkiintoista oli, että tutkijat havaitsivat biologisen iän arvion pienenemistä osallistujilla, jotka noudattivat vegaaniruokavaliota , mutta eivät niillä, jotka söivät täysin vegaanista ruokavaliota.Vegaaniruokavalioon siirtyneillä havaittiin myös sydämen, maksan sekä tulehdus- ja aineenvaihduntajärjestelmien ikääntymisen merkkiaineiden vähenemistä.

Tutkimuksen rajoitukset

Kirjoittajat kuitenkin huomauttavat, että on epäselvää, missä määrin havaitut erot osallistujien välillä johtuvat ruokavaliosta.Osallistujat, jotka noudattivat vegaaniruokavaliota, laihtuivat keskimäärin kaksi kiloa enemmän kuin kaikkiruokaiset sisaruksensa , koska he nauttivat vähemmän kaloreita.Tutkijat raportoivat, että nämä erot painonpudotuksessa saattoivat osaltaan vaikuttaa havaittuihin eroihin epigeneettisessä iässä näiden kahden ryhmän välillä.Muut tutkimukset ovat osoittaneet, että kalorien rajoittaminen hidastaa ikääntymistä hiirillä ja apinoilla.

Vaikka biologisen iän vähenemisen havaitseminen näin lyhyen ajanjakson jälkeen on mielenkiintoista, tutkimuksen pituus tarkoittaa myös sitä, että ruokavaliomuutosten pitkän aikavälin vaikutuksia ei otettu huomioon.

–Jos vegaaniruokavaliota ei täydennetä B12-vitamiinilla, syntyy B12-vitamiinin puutos, joka aiheuttaa kroonisia ja usein salakavalia vaurioita hermostolle, sanoo Tom Sanders, ravitsemuksen ja dietetiikan emeritusprofessori Lontoon King’s Collegessa.– Vegaaneista tehdyt pitkäaikaishavainnot osoittavat myös, että ruokavalio vaikuttaa haitallisesti luuntiheyteen, mikä johtuu todennäköisesti hyvin vähäisestä kalsiumin ja proteiinin saannista.Vaikka havainnointitutkimukset viittaavat siihen, että vegaaniruokavaliolla voi olla suotuisia vaikutuksia keski-ikäisten terveyteen (esimerkiksi pienempi sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen riski 2.tyypin 2 diabetes), näin ei kuitenkaan ole iäkkäiden vegaanien kohdalla, joilla näyttäisi olevan suurempi riski lihaskatoon, alhaiseen luuntiheyteen ja neurologisiin häiriöihin, joilla on merkittävä vaikutus elämänlaatuun, hän lisäsi.

Artikkelin kirjoittajat huomauttavat, että tarvitaan lisää tutkimusta, jotta voidaan selvittää ruokavalion koostumuksen, painon ja ikääntymisprosessin välinen yhteys.

Matty
Matty
Olen Matty, intohimoinen matkailija ja seikkailun etsijä. Rakastan tutkia uusia paikkoja, kokea paikallisia kulttuureja ja jakaa vinkkejä sekä tarinoita matkoistani. Liity seuraani, kun kuljemme yhdessä maailman upeimpiin kohteisiin ja löydämme piilotettuja helmiä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Suosituimmat

Perunasta ja sipulista tehdyt SEDLIACKE-pihvit maistuvat meille lihaa paremmin: en tee edes lisuketta, ne syödään aina täysin sellaisenaan!

Valmista alkuperäinen ruokalaji kotona perunoista, sipuleista, juustosta ja muutamista muista yksinkertaisista aineksista ja hämmästyt.Ainutlaatuinen ruokalaji, jossa et edes muista lihaa.Upea resepti pehmeille kasvislihapulloille YouTube-kanavalta...

Ehkä jääkaappisi syö paljon rahaa.Kokeile setelitemppua

Jääkaappi on olennainen osa jokaista kotitaloutta, mutta kaikki eivät osaa hoitaa sitä kunnolla.Toistuva oven avaaminen ja sulkeminen voi aiheuttaa ajan mittaan vaurioita, jotka...

Haiseeko jääkaappisi? Laita tämä asia sinne yöksi

Jääkaappi on korvaamaton apu jokaisessa kodissa.Ilman sitä emme voi kuvitella säilyttävämme elintarvikkeita, jotka sen ansiosta pysyvät tuoreina ja turvallisina kulutukseen pitkään.Mutta hyödyllisyydestään huolimatta...

Onko sinulla pesuallas tukossa? Kokeile astianpesukonetablettitemppua

Tukkeutunut pesuallas voi olla iso häiriö, joka häiritsee keittiön normaalia toimintaa.Ennen kuin päätät soittaa putkimiehelle, kannattaa kokeilla joitain todistettuja kotimenetelmiä, jotka voivat säästää...

Viimeaikaiset kommentit