28. 9. 2024 Pääkirjoitus Intohimo sinussa (Kuva: shutterstock.com/Lisic).
Miksi sinun ei pitäisi syödä vihreitä perunoita? Jopa itävät on parempi jättää rauhaan.Se johtuu tietystä yhdisteestä, joka liikaa käytettynä johtaa vatsaongelmiin.Mistä se on vastuussa ja mistä se tulee perunoissa.
Perunat ovat olennainen osa monien slovakkien ruokavaliota.Jotkut syövät niitä jopa joka päivä ja luopuvat pastasta ja riisistä niiden hyväksi.Ei ihme, sillä niitä voi valmistaa niin monessa eri versiossa, että niihin kyllästyminen vie todella kauan.Mutta käy ilmi, että joskus perunat voivat olla hyvinkin haitallisia.Mitä kannattaa varoa? Ennen kuin lisäät tällaisia perunoita kattilaan kiehuvaan veteen, kannattaa miettiä kahdesti.
Mitä perunoita sinun ei pitäisi syödä? Tällaiset muutokset ovat nopea tie vatsakipuun
Perunat, jotka ovat alkaneet itää tai joiden kuori on vihreä, on turvallisinta heittää pois. Varmuuden vuoksi kuori peruna huolellisesti ja tarkista, onko myös hedelmäliha vihreä.Jos se ei ole, voit silti syödä sen, mutta lukuisat vihreät värimuutokset sekä kuoressa että lihassa ovat merkki siitä, että on syytä olla varovaisempi.Jos syöt tällaisia tuotteita käsittelyn jälkeen, saatat kokea epämiellyttäviä vaikutuksia ripulin, oksentelun ja pahoinvoinnin muodossa.
On siis totta, että kun poistamme mukulan ituja, ’silmiä’, vihreitä ja mustelmilla olevia osia, vähennämme myrkyllisyysriskiä. Edellä sanotusta huolimatta ei kuitenkaan koskaan tiedä, kuinka paljon haitallisia aineita perunaan on jäänyt, vaikka vihreät osat on leikattu pois.Myös kuoriminen ja paistaminen auttaa vähentämään glykoalkaloidipitoisuuksia.Valitettavasti terveellisemmällä ruoanlaitolla ja paistamisella, jopa mikroaaltouunissa lämmittämisellä, ei ole juurikaan vaikutusta.
Niin kauan kuin perunassa ei ole vihreitä täpliä ja siinä on vain pieniä silmiä, joista ei kasva vihreitä versoja, poista ne vain ja voit käyttää perunan.
Mutta miksi näin ylipäätään tapahtuu? Kemiallinen yhdiste on syyllinen.
Missä solaniinia esiintyy useimmiten? Sen pitoisuudet nousevat vihreissä ja itäneissä perunoissa
Korkeat solaniinipitoisuudet aiheuttavat vatsavaivoja itäneiden tai vihreiden perunoiden syömisen jälkeen. Se on luonnollinen suoja-aine, joka suojaa kasveja auringonvalon aiheuttamilta vaurioilta.Valitettavasti tämä yhdiste on haitallinen ihmisille ja eläimille, joten on huolehdittava siitä, ettei elimistöön pääse liiallisia määriä (siksi vihreiden ja itäneiden perunoiden käsittelyä on vältettävä).Solaniini hajoaa vasta yli 170 °C:n lämpötilassa, ja keittäminen/paistaminen vähentää sen määrää.Siksi ei ole vasta-aiheita syödä puhtaita ja tuoreita perunoita kypsennyksen jälkeen.
Miten estää perunoiden itämistä Perunat on säilytettävä oikein.Paras paikka on kellari tai muu vastaava paikka.Pimeys ja kylmyys ovat tärkeitä, mutta ei tietenkään pakkanen, joka vahingoittaisi perunoita.
Mitä tehdä perunoiden itämisen estämiseksi? Toinen internetissä oleva patentti, jota mainostetaan myös tickerillä ’Grenn Thumb’, väittää, että laitetaan vain muutama omena pussiin perunoiden kanssa ja säilytetään sitä viileässä ja pimeässä paikassa.On erittäin hyvä käyttää juuttipusseja.
Mutta jos olet puutarhuri, niin itäneet perunat tulevat varmasti tarpeeseen Hautaa ne vain maahan ja muutaman kuukauden kuluttua saat runsaan sadon omia perunoita, mikä on ehdottomasti sen arvoista.