Useimmat ihmiset ovat kuulleet, että tomaatit kannattaa säilyttää jääkaapin ulkopuolella, jotta ne pysyvät maukkaina ja tuoreina pidempään.Mutta siinä ei ole vielä kaikki.Tarvitaan vain toinen pieni muutos tottumuksissa, jotta voit nauttia niiden paremmasta mausta pidempään.
Tomaatit ovat helposti pilaantuvia.Kaikki on kiinni vedestä
Tomaatit koostuvat 93% vedestä ja niiden kuori on hyvin ohut.Aina kun kuori rikkoutuu, tomaattiin pääsee lisää ilmaa.Näin mätänemisprosessi voi alkaa.
Kun kuorimme tomaatin varren pois, rikomme tomaatin kuoren.Näin ilma pääsee helpommin sisään.Siksi tomaatit, joiden varsi on katkennut, on säilytettävä eri tavalla kuin tomaatit, joiden varsi on vielä ehjä.
Varsi ylös vai alaspäin? Sillä on suuri merkitys
Cook’s Illustrated -lehti teki kokeen.Kaksi erää tomaatteja, joiden varsi oli katkennut, jätettiin keittiöön huoneenlämpöön muutamaksi päiväksi: toinen asetettiin varsi ylöspäin ja toinen toisin päin.
Kävi ilmi, että tomaatit, joiden varsi oli alaspäin, mätänivät paljon hitaammin kuin toisinpäin asetetut tomaatit.
Miksi näin tapahtui? Se on yksinkertaista.Tomaattien säilyttäminen huoneenlämmössä ’varsi’-puoli alaspäin suojaa tomaatteja hieman paremmin ja estää ilmaa pääsemästä alttiina olevan alueen läpi varren lähelle.Näin säilytetyt tomaatit säilyvät tuoreina pidempään.
Tomaatit pois jääkaapista vai jääkaapissa? Tutkijat ovat eri mieltä
Kuulemme usein myös neuvon, jonka mukaan tomaatit on parempi säilyttää jääkaapin ulkopuolella.Aiheesta on tehty jopa useita tieteellisiä tutkimuksia.
Useimmat tutkijat uskovat, että alle 10 celsiusasteen lämpötiloissa tomaatteihin alkaa muodostua yhdistettä (nimeltään (Z)-3-heksenaali), joka on vastuussa tomaattien heikentyneestä mausta.
Siksi maun säilyttämiseksi tomaatteja ei itse asiassa kannata säilyttää jääkaapissa.Jääkaapin ulkopuolella tomaatit säilyvät tuoreina lyhyemmän aikaa, mutta tämä voidaan korjata säilyttämällä ne varret alaspäin ja poistamalla mahdolliset foliokääreet.