Sienenpoimijat kutsuvat sitä Red-legged, Blue tai Brick.Sen oikea nimi on Neoboletus luridiformis – Boletus sieni.
Ja vaikka sen rakenne on petollisesti samanlainen kuin myrkyllinen Saatana-sieni, sen väri karkottaa kokemattomat poimijat.
Hänellä on mokkanahalla päällystetty ruskea hattu, mutta pohja on punainen ja kahva myös tiilenpunainen.
Lisäksi, kun se on leikattu auki, se näkyy muuttuvan tummansiniseksi.
Hän hämmentyi monet sienestäjät.Syötävää vai syömätöntä, ottaako vai ei?
Sieni on syötävä ja erittäin maukas sieni..
Sen maku on intensiivisen pähkinäinen ja gourmettien mukaan se maistuu paremmalta kuin tammi.
Mutta ole varovainen, vasta lämpökäsittelyn jälkeen.
Tämä sieni on siksi aina lämpökäsiteltävä , aivan kuten raakana syödyt sienet voivat aiheuttaa ruoansulatuskanavan ongelmia.
Käsittelyn jälkeen jalka on vaaleankeltainen.
Se ei ole myrkyllistä, mutta sillä on yksi haittapuoli.
Se on melko samanlainen kuin Saatana-sieni, eikä sitä ole parempi sekoittaa siihen.’Saatanan’ jalka on paljon voimakkaampi punainen ja hattu vaaleampi.
Alla olevassa kuvassa voit erottaa porcini-sienen ja saatanallisen sienen.Myrkyllinen sieni on oikealla.
Missä muodossa sieni on paras?
Se soveltuu samaan käsittelyyn kuin muut syötävät sienet.
Sitä voidaan marinoida, hauduttaa, keittää, paistaa.
Resepti kermakeittoon kuivatuista ”tiileistä” sieni
Ainesosat:
250 g kuivattuja sieniä.
1 kuppi vettä.
1 litra lientä.
2-3 keskikokoista perunaa.
1 pieni por.
lusikallinen voita.
kourallinen hienonnettua persiljaa.
1/4 tl muskottipähkinää.
suolaa ja pippuria maun mukaan.
Toimenpide:
Liota sieniä lämpimässä vedessä noin tunnin ajan.
Leikkaa purjo viipaleiksi ja kuullota voissa.
Kuori perunat ja leikkaa ne viipaleiksi, lisää ne purjoon ja paista hetki.
Valuta sienet, leikkaa ne pienemmiksi paloiksi ja lisää ne purjoihin ja perunoihin.
Kaada vesi, jossa liotimme sienet siivilän läpi kattilaan.
Mausta suolalla ja pippurilla, laita kaikki liemeen ja keitä, kunnes perunat ovat pehmeitä.Sekoita keitto tasaiseksi.
Tarjoile hienonnetun persiljan kanssa.
Lisukkeena voit käyttää lehtitaikinakrutonkeja, krutonkeja tai itse keitettyä pastaa.
Lisää lautaselle lusikallinen smetanaa.
Kerman kanssa haudutettuja sieniä
Ainesosat:.
500 g tiilisieniä.
1 iso sipuli.
2 isoa valkosipulinkynttä.
lusikallinen kirkastettua voita.
lasillinen kiehuvaa vettä.
150 ml kermaa 18 tai 30 prosenttia.
suolaa ja pippuria.
Toimenpide:.
Puhdista ja leikkaa sipuli, valkosipuli ja sienet.
Kuori sipuli pannulla, lisää lopuksi valkosipuli ja lisää sitten sienet.
Peitä kiehuvalla vedellä.Kausi.
Hauduta miedolla lämmöllä noin puoli tuntia.
Mausta kermalla ja keitä kannen alla vielä hetki, kunnes kastike sakenee.
Tarjoillaan pastan, kokkareen tai perunamykyjen kanssa.
Maistuu hyvältä grillatun porsaan sisäfileen kanssa.