KotiVinkkejä kotiinKastele valkosipulia, mutta muista, milloin on tärkeää lopettaa.

Kastele valkosipulia, mutta muista, milloin on tärkeää lopettaa.

Säännöllinen valkosipulin kastelu on tärkeää, erityisesti varhaisessa kehitysvaiheessa. On kuitenkin olemassa kohta, jolloin valkosipulin kastelu on lopetettava, jotta se voi kypsyä kunnolla. Näin kasviin muodostuu täydellisesti suomuja, jotka suojaavat sipuleita. Pitäisikö sitä vielä kastella juuri ennen sen kaivamista? Milloin on paras aika korjata valkosipuli? Selitetty.

Kastelu on tärkeässä asemassa valkosipulin viljelyssä, koska se vaikuttaa suoraan sadon laatuun ja runsauteen, kuten kaikkien kasvien kohdalla. Kasvun alkuvaiheessa kasvi tarvitsee säännöllistä kastelua juurtuakseen kunnolla.Maan on oltava kosteaa mutta ei märkää.Kasvin kasvaessa kastelua voidaan vähentää jonkin verran, mutta on kuitenkin huolehdittava siitä, että maa pysyy hieman kosteana.

Kastele valkosipulia kerran viikossa voimakkaan kasvun aikana.On kuitenkin aina muistettava mukauttaa kastelutiheys sääolosuhteiden mukaan, erityisesti kuivina kausina.Kylminä kuukausina tätä hoitoa voidaan vähentää, koska valkosipuli on silloin lepotilassa.

Valkosipuli kannattaa kastella suoraan kasvin tyvestä ja välttää lehtien kastelua.Voimme myös käyttää tippukastelujärjestelmiä, jotka toimittavat vettä suoraan juurille, mikä minimoi vesihävikin ja tautien riskin. Valkosipuli tarvitsee noin 2,5 cm vettä viikossa , joten maaperän kosteutta kannattaa seurata sekä kuivumisen että vettymisen estämiseksi.

Jos vettä on liian vähän, valkosipulin lehdet voivat kellastua ja kuihtua, mikä tarkoittaa, että kastelua on lisättävä.Valitettavasti ylikastelu voi edistää juurimätää ja sienitauteja. Maaperän on oltava hyvin salaojitettua , koska se estää veden seisomisen.Lisäämällä siihen kompostia voimme parantaa sen rakennetta ja kykyä pidättää kosteutta.Valkosipulin optimaalinen pH on 6,0-7,0.

Valkosipulin kastelu ennen sen kaivamista

Noin kaksi viikkoa ennen talvivalkosipulin sadonkorjuuta lehdet alkavat muuttua keltaisiksi mikä on merkki siitä, että mehu alkaa virrata kasvin latvasta sipuleihin.Tämä saa sipulit kasvamaan tilavuudeltaan ja kooltaan. Kastelu on lopetettava kokonaan tänä aikana, jotta kasviin muodostuu sipuleita suojaavia suomuja.Liiallinen vesi voi heikentää suomuja ja aiheuttaa sen, että sipulit valuvat ulos kaivettaessa, jolloin osa sipuleista jää maahan.Tämä tarkoittaa myös sitä, että valkosipulia voidaan varastoida paljon lyhyemmän aikaa.

Sateella ennen valkosipulin kaivamista on myös kielteinen vaikutus kasviin koska se aiheuttaa sen, että suomut eivät peitä sipuleita kokonaan.Kaivamisen jälkeen valkosipuli on ensin kuivattava ja käytettävä.Jos haluat saada hyvälaatuista valkosipulia, jota voi säilyttää syksyn ja talven ajan, lopeta kastelu vähintään kaksi viikkoa ennen kaivamista.Näin varmistetaan, että valkosipuli on kunnolla valmistautunut pitkäaikaiseen varastointiin seuraavaan sadonkorjuuseen asti.

Milloin valkosipulia kannattaa kaivaa?

Kun valkosipuli alkaa tuottaa nuolia kukinnoilla ja maanpäällisillä sipuleilla, katkaise ne irti suurempien päiden muodostamiseksi.Jokaiseen lajikkeeseen on kuitenkin hyvä jättää muutama pala.Kun kukinto kypsyy , maanpäällisiä sipuleita peittävät suomut katkeavat ja kasvin alemmat lehdet kellastuvat.Tämä tarkoittaa, että on aika korjata sato, vaikka jotkut lehdet ovatkin vielä vihreitä tuolloin.

Sadonkorjuu on parasta tehdä kuivalla säällä, koska silloin voimme levittää valkosipulin kuivumaan sänkyyn.Silloin sitä ei tarvitse puhdistaa liikaa.Emme leikkaa lehtiä tai varsia pois tässä vaiheessa.Jos valkosipuli on kaivettu sateisella säällä, se on siirrettävä välittömästi katon alle, esimerkiksi teltan alle, suojaan tai ulkorakennukseen.Paikan on oltava kuiva, ilmava ja suojaisa, eikä siihen saa osua suoraa auringonvaloa.

Levitä valkosipuli yhteen kerrokseen tai ripusta se ylösalaisin.Kun varren yläosa, lehdet mukaan lukien, on täysin kuiva, leikataan se pois ja jätetään 15 senttimetrin mittainen kanta.Valkosipulia voidaan säilyttää 15-18 °C:ssa , mutta alhaisemmat lämpötilat 0-3 °C ovat parhaita.

Matty
Matty
Olen Matty, intohimoinen matkailija ja seikkailun etsijä. Rakastan tutkia uusia paikkoja, kokea paikallisia kulttuureja ja jakaa vinkkejä sekä tarinoita matkoistani. Liity seuraani, kun kuljemme yhdessä maailman upeimpiin kohteisiin ja löydämme piilotettuja helmiä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Suosituimmat

Kaada tämä keittiöstä astianpesukoneeseen, joka on tahraton ja ihanan tuoksuinen.

Eikö astianpesukoneesi toimi enää niin kuin pitäisi? Onko ilmaantunut epämiellyttäviä hajuja eivätkä astiasi enää loista kuten ennen? On nopean ja tehokkaan virkistyksen aika.Juuri...

Perhe rakastaa tämän ravitsemusterapeutin reseptiä kurkkulimonadiin, joka on nopein tapa puhdistaa myrkkyjä ja poistaa ylimääräistä vettä kehosta!

Mehukas vihannes on peräisin Intian ja Kiinan hedelmällisiltä alueilta, joiden asukkaat ovat viljelleet sitä jo yli kolme tuhatta vuotta.Runsasta kurkkusatoa pidettiin lahjana taivaalta ja...

Tämä on menetelmä hedelmien pakastamiseen, jotta ne eivät tartu tai murene.

19. heinäkuuta 2024 (Kuva: shutterstock/Marian Weyo). Hedelmien pakastaminen on yksi parhaista tavoista säilyttää ruokaa.Sen ansiosta hedelmät eivät menetä arvokkaita terveysominaisuuksiaan ja voimme nauttia niiden...

Hopeaketju loistaa kuin uusi jalokivikauppiaalta viidessä minuutissa, jos sitä ripottelet päälle ja kaadetaan kiehuvaa vettä.

13. 8. 2024 (Kuva: shutterstock/Veja). Hopeakorut ovat alttiita himmenemään.Vaikka se ei näytäkään kauniilta, hopean tumma himmeneminen on luonnollinen ilmiö.Onneksi voimme käsitellä sitä nopeasti.Miten hopeaketju...

Viimeaikaiset kommentit