Papujen pitäisi kuulua jokaisen kotitalouden ruokavalioon.
Usein se kuitenkin unohtuu rautavarastojen joukkoon ja sen valmistamista lykätään loputtomiin.Syy on yksinkertainen.
Palkokasvit, erityisesti herneet ja pavut, aiheuttavat turvotusta ja liiallista kaasuntuotantoa.
Ja tämä on usein syy siihen, miksi monet ihmiset jättävät sen pois ruokavaliostaan tai rajoittavat siitä valmistettuja ruokia. .
Mutta tiesittekö, että kaikki riippuu papujen valmistuksesta?
Tässä on hyvä vinkki miten papuja keitetään, jotta vältytään epämiellyttäviltä sivuvaikutuksilta ja nautitaan niiden hyödyistä.
Itse asiassa on paljon todisteita sen hyödyllisistä vaikutuksista kehossamme.
Sen valtava etu on sen korkea proteiinipitoisuus.
Se sisältää myös liukoista ja liukenematonta kuitua, pektiiniä, antioksidantteja ja kivennäisaineita (erityisesti fosforia, sinkkiä ja kaliumia).
Pavut hidastavat elimistön ikääntymistä ja sopivat myös diabeetikoille tai kasvissyöjille.
Se on erinomainen pohja runsasruokaisille aterioille, lisukkeille, keitoille tai salaateille.Mutta ensin se pitää valmistaa kunnolla.
Lisääntyneen kaasuntuotannon syy on oligosakkaridit.
Näitä aineita ei sulateta ja ne käynnistävät aktiivisemman käymisprosessin, mikä johtaa turvotukseen.
Onneksi ne on helppo hävittää ennen ruoanlaittoa ja ruoanlaiton aikana.Noudata ohjeitamme!.
Liota pavut alussa yön yli.Sen pitäisi seistä vähintään 8 tuntia, minkä jälkeen vesi kaadetaan pois ja pavut huuhdellaan huolellisesti.
Sitten kaadetaan puhdasta vettä, kiehautetaan ja kaadetaan vesi pois uudelleen siivilällä ja huuhdellaan kylmällä vedellä.
Kiehauta pavut ja keitä noin 15 min. Valuta ja huuhtele viimeisen kerran, kaada uusi kylmä vesi ja keitä nyt kunnes ne ovat täysin kypsiä.
Näin valmistetut pavut ovat paljon miellyttävämpiä vatsalle.
Nyt sinun on vain poistettava ylimääräinen vesi, lisättävä suolaa ja jos lisäät joukkoon nokare voita, sinulla on valmis täysimittainen lisuke.
Voit kuitenkin kokeilla myös jotain mielenkiintoisempaa.
Tässä on joitakin suosikkireseptejämme.
Temppu, jolla pavut kypsyvät paljon aikaisemmin
Kokeile seuraavalla kerralla tavallisen veden sijasta kivennäisvettä papujen liottamiseen.
Saattaa kuulostaa sinusta oudolta, mutta tämä temppu toimii todella hyvin.
Suola- ja mineraalipitoisuuden ansiosta pavut pehmenevät nopeammin ja kypsennysaika lyhenee huomattavasti.
Kokeile tätä temppua ja huomaat itse, että pavut, joita et aiemmin osannut keittää, valmistuvat nyt verrattomasti nopeammin.
Isoisäni temppu papujen pehmentämiseen
Jotta pavut pehmenisivät, ne kannattaa liottaa ennen keittämistä.
Valitettavasti tämä kestää melko kauan, joten kannattaa lisätä veteen hieman ruokasoodaa, joka nopeuttaa pehmenemistä jopa kahdeksankertaiseksi!
Isoisämme kuolematon papupata
Need:.
2 kourallista valkoisia papuja.
1 iso peruna2 valkosipulinkynttä.
2 ruokalusikallista voita.
3 ruokalusikallista jauhoja.
1 muna.
Suolaa, pippuria.
Tippa etikkaa.
Valinnainen:.
1 porkkana.
1 viipaloitu makkara tai pekoni.
Menettelytapa.
Liota pavut hyvissä ajoin ennen valmistusta:
Kypsennä sitten painekattilassa noin 30 minuuttia ja anna kypsyä loppuun (jos käytät tavallista kattilaa, kypsennä pidempään).
Tee erillisessä kattilassa roux – anna voin sulaa ja sekoita sitten jauhot joukkoon, kun seos muuttuu ruskehtavan väriseksi, kaada joukkoon vesi ja sekoita tasaiseksi – käytin noin 1 litra vettä.
Trenčiansky párok papujen kanssa kotitekoista:
Need:.
300 g valkoisia papuja.
1 sipuli.
2 valkosipulinkynttä.
luulientä tai kanaa.
140 g tomaattipyreetä.
6 jalkaa hyvälaatuista ohutta makkaraa.
teelusikallinen jauhettua paprikaa.
lusikallinen hl.jauhoja.
suolaa.
mausteet.
sokeri.
öljy.
50 ml ruokakermaa (valinnainen).
Menettely.
Liota pavut edellisenä päivänä kylmässä vedessä.Kaada vesi pois seuraavana päivänä.Keitä pavut liemessä pehmeiksi.
Paista sipuli ja valkosipuli öljyssä.Lisää paprika, sose ja kuullota hetki.Kaada joukkoon ruokalusikallinen jauhoja ja hetken kuluttua kaada sose papuliemen päälle.
Hauduta 8-10 minuuttia.
Sekoita joukkoon valutetut pavut ja viipaloitu makkara.Kuumenna uudelleen yhdessä.
Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla maun mukaan.
Minulla on tapana sekoittaa papujen joukkoon kotitekoisia linssejä tai tarjoilla pehmennettynä kerman kanssa.Kotitekoinen leipä sopii myös hyvin sen kanssa.
Minäkin varastoin purkkeja.Laitan vain puhtaisiin purkkeihin keittämistä varten ja steriloin.
Reseptin kirjoittaja on rouva Milada Vavrošová.
10 salaattia papujen kanssa
Makkaralla, maissilla ja tomaateilla
Tarve:
Puolet sipulista.
200 g savustettua kinkkua.
2 tomaattia.
200 grammaa punaisia papuja (voit käyttää purkkipapuja tai keitettyjä papuja).
valkosipulinkynsi.
200 grammaa maissia.
1 rkl majoneesia (kotitekoinen majoneesi ilman öljyä), 1 rkl smetanaa tai jogurttia,.
suolaa, pippuria.
Leikkaa kinkku viipaleiksi, tomaatit isommiksi kuutioiksi ja sipuli ohueksi. Lisää pavut, valkosipuli, maissi, pippuri ja kermaviiliin sekoitettu majoneesi. Sekoita kaikki hyvin keskenään ja anna levätä.
Sienten ja kananmunien kanssa
Tarvitaan:
200 grammaa punaisia papuja.
3 kananmunaa.
120 g sieniä.
2 kevätsipulia.
2 rkl majoneesia.
2-3 salaatinlehteä.
suolaa, pippuria.
Leikkaa keitetyt kananmunat pieniksi kuutioiksi ja sekoita pavut, sienet, hienonnettu sipuli, paprika ja majoneesi keskenään. Tarjoile salaatinlehtien päällä.
Tonnikalan kanssa
Need:.
300 g valkoisia papuja.
200 g tonnikalaa omassa mehussaan.
punasipuli.
3 vihreää sipulia.
120 ml oliiviöljyä.
1 sitruuna.
persiljaa.
suolaa, pippuria.
Valuta tonnikala ja murskaa lihaa hieman haarukalla. Sekoita tonnikala papujen, hienonnetun sipulin ja yrttien kanssa. Sekoita kastiketta varten öljy, sitruunamehu, mausteet ja sekoita salaatin joukkoon.
Kanan, maissin ja pekingin kaalin kanssa
Tarve:
300 g pekaanikaalia.
200 grammaa punaisia kidneypapuja.
200 grammaa kanafileetä (kypsennetty).
3 ruokalusikallista majoneesia.
suolaa, pippuria.
Leikkaa liha suuriksi kuutioiksi. Sekoita liha, pavut, kaali, majoneesi, mausteet ja mausteet syvässä kulhossa ja sekoita hyvin.
Vähäkalorinen salaatti punajuurista ja hapanimeläkurkuista
Tarve:
200 grammaa punaisia papuja.
1 punajuuri (raaka).
3 suolakurkkua.
1 sipuli.
2 valkosipulinkynttä.
4 ruokalusikallista oliiviöljyä.
persilja.
suolaa, pippuria.
Leikkaa sipuli puoliympyröiksi ja paista pienessä öljyssä. Raasta kypsä raaka punajuuri ja lisää se sipulien joukkoon. Kuullota kaikkea muutama minuutti miedolla liekillä. Leikkaa kurkut pieniksi kuutioiksi. Sekoita lopuksi kaikki keskenään, mausta mausteilla ja lorauta päälle oliiviöljyä.
Kinkun, kurkkujen ja munien kanssa
Tarvitaan:
200 g kinkkua.
1 kurkku.
3 munaa.
200 g valkoisia papuja.
2 rkl smetanaa.
persiljaa.
suolaa, pippuria.
Leikkaa kovaksi keitetty muna ja kurkku pieniksi kuutioiksi. Sekoita ne papujen, persiljan, smetanan ja pippurin kanssa ja sekoita hyvin. Salaatti voidaan tarjoilla heti.
Naudanlihan, pippurin ja saksanpähkinöiden kanssa
Tarvitaan:
200 grammaa punaisia papuja.
250 grammaa naudanlihaa – paistettua tai keitettyä.
1 punasipuli.
1 paprika.
puolikas punainen paprika.
50 g saksanpähkinöitä.
100 ml kuumaa vettä.
2 valkosipulinkynttä.
2 ruokalusikallista etikkaa.
10 g tulista paprikaa.
2 ruokalusikallista oliiviöljyä.
korianteria.
suolaa ja pippuria.
Leikkaa sipulit puoliympyröiksi ja marinoi veden ja etikan seoksessa 7-10 minuuttia. Sekoita kuutioitu liha, paprika, pähkinät, marinoitu sipuli ja kaikki muhkeat ainekset keskenään ja mausta korianterilla, suolalla ja pippurilla.Sekoita salaatti hyvin ja tarjoile heti.
Raputikkujen ja munien kanssa
Tarve:
200 g rapupuikkoja.
3 kovaksi keitettyä kananmunaa.
200 grammaa punaisia papuja.
2 ruokalusikallista smetanaa.
Tilliä.
suola, pippuri.
Leikkaa keitetyt kananmunat ja ravunvarret suuriksi kuutioiksi. Sekoita hyvin papujen , tillin, pippurin ja smetanan kanssa. Voit halutessasi lisätä salaattiin maissisäilykettä (valutettu).
Vihannessalaatti papujen ja porkkanoiden kanssa
Tarvitsen:
1 pippuri.
2 selleriä.
2 kurkkua.
200 grammaa punaisia papuja.
2 tomaattia.
puolikas sipuli.
300 g kiinankaalia.
200 g raastettua porkkanaa.
2 ruokalusikallista auringonkukkaöljyä.
suolaa, pippuria.
Leikkaa kaikki vihannekset sipulia lukuun ottamatta suuriksi kuutioiksi. Viipaloi kaali mahdollisimman ohueksi. Lisää pavut, öljy vihannesten joukkoon ja sekoita hyvin. Halutessasi voit lisätä salaattiin paistettuja seesaminsiemeniä.
Kanaa, tomaatteja, juustoa ja krutonkeja
Tarvitaan:
300 g kanaa kypsennettynä.
2 tomaattia.
100 g juustoa.
200 grammaa punaisia papuja.
100 grammaa krutonkeja.
3 ruokalusikallista majoneesia.
suolaa.
Leikkaa kana ja tomaatit keskikokoisiksi kuutioiksi ja raasta juusto karkealla raastimella. Lisää pavut, krutonit, suola ja sekoita hyvin majoneesin kanssa.Tarjoile salaatti pöytään, kun krutonit ovat pehmenneet.