KotiVinkkejä kotiinOletko jatkuvasti uupunut ja väsynyt? Ehkä sinulta puuttuu tämä välttämätön komponentti.

Oletko jatkuvasti uupunut ja väsynyt? Ehkä sinulta puuttuu tämä välttämätön komponentti.

Rauta on yksi tärkeimmistä kivennäisaineista.Sen puute voi johtaa erilaisiin sairauksiin tai tiloihin.Justyna Malinowska, ravitsemusasiantuntija Kansallisesta ravitsemuskasvatuskeskuksesta, muistuttaa, että vaikka elimistössä on jonkin verran rautavarastoja, meidän on syötettävä päivittäinen annos sitä ruokavaliomme avulla.

Raudan rooli elimistössä. Asiantuntija muistuttaa

Rauta on tärkeässä asemassa elimistön toiminnassa.Se on mukana aineenvaihduntaprosesseissa.Ilman sen osallistumista emme myöskään pystyisi hengittämään.

Sen ominaisuudet eivät kuitenkaan lopu tähän.Rauta säätelee myös immuunijärjestelmää, kolesteroliaineenvaihduntaa, maksan vieroitusprosesseja ja solujen jakautumista.

Justyna Malinowska, ravitsemusasiantuntija National Center for Nutrition Education -keskuksesta, huomauttaa, että vaikka elimistöön kertyy jonkin verran rautavarastoja (erityisesti maksaan), on tärkeää, ettei unohda saada päivittäistä rauta-annosta ruokavaliosta.

Raudanpuute – mistä se johtuu?

Riittämätön raudan saanti on hyvin yleinen ruokavaliovirhe.Se ei kuitenkaan ole ainoa syy tämän ravintoaineen puutteeseen.Sitä voi esiintyä myös seurauksena:

  • imeytymishäiriö,.
  • verenvuoto,.
  • krooninen tulehdus,.
  • infektiot.
  • Sairauden tai fysiologisten olosuhteiden aiheuttama lisääntynyt tarve.
  • Lisäksi jotkin ravinnon osat saattavat vähentää raudan imeytymistä.Näitä ovat esimerkiksi kahvi, tee tai maito.Tästä syystä on suositeltavaa välttää näiden tuotteiden yhdistämistä hyvien raudanlähteiden kanssa, erityisesti tilanteissa, joissa on ennestään anemiaa.
    Sekä kahvi että tee sisältävät paljon oksalaatteja ja tanniineja, jotka sitovat rautaa.Tällöin muodostuvat elottomat yhdisteet vähentävät sekä raudan imeytymistä että hyödyntämistä.Maito taas sisältää kalsiumia ja kaseiinia, jotka vähentävät suoraan raudan imeytymistä.

    Raudanpuutteen oireet. Mitä varoa

    Mistä tunnistat raudanpuutteen? Tohtori Justyna Malinowska luettelee, mitkä ovat yleisimmät oireet.Näitä ovat mm:

  • Krooninen väsymys ja heikentynyt liikunnan sietokyky.
  • Heikentynyt immuniteetti.
  • Ontelot suun kulmissa.
  • muistihäiriöt.
  • keskittymisvaikeudet.
  • Kalpeat sidekalvot ja limakalvot.
  • Rauta ruoassa. Nämä ruoat ovat täynnä sitä

    On suositeltavaa huolehtia siitä, että elimistössä on riittävästi rautaa.Paras tapa saavuttaa tämä on tasapainoinen ruokavalio.Perustelluissa tapauksissa sitä voidaan täydentää ravintolisillä.Ravitsemusasiantuntija Justyna Malinowska kansallisesta ravitsemuskoulutuskeskuksesta selittää, että rautaa esiintyy elintarvikkeissa kahdessa muodossa: hemirauta ja ei-hemirauta.

    1. Häme-rautaa on eläintuotteissa ja se imeytyy paremmin elimistöön.Tämä johtuu siitä, että se on niin sanotussa toisessa hapetusasteessa.Häme-rautaa on esimerkiksi munissa, naudanlihassa, siipikarjassa, makrillista, sardiinissa, lohessa, tonnikalassa ja äyriäisissä.
    2. Nehem-rautaa esiintyy kasviperäisissä tuotteissa.Tämäntyyppinen rauta on vaikeammin imeytyvää, mutta kasviperäiset tuotteet ovat silti tärkeä raudanlähde päivittäisessä ruokavaliossa.Sitä on esimerkiksi kurpitsansiemenissä, mannassa (hirssi), tattarissa, pähkinöissä, palkokasveissa, persiljassa, tomaateissa, paprikoissa ja hedelmissä.
    Matty
    Matty
    Olen Matty, intohimoinen matkailija ja seikkailun etsijä. Rakastan tutkia uusia paikkoja, kokea paikallisia kulttuureja ja jakaa vinkkejä sekä tarinoita matkoistani. Liity seuraani, kun kuljemme yhdessä maailman upeimpiin kohteisiin ja löydämme piilotettuja helmiä.

    JÄTÄ VASTAUS

    Kirjoita kommenttisi!
    Kirjoita nimesi tähän

    Suosituimmat

    Kaada tämä keittiöstä astianpesukoneeseen, joka on tahraton ja ihanan tuoksuinen.

    Eikö astianpesukoneesi toimi enää niin kuin pitäisi? Onko ilmaantunut epämiellyttäviä hajuja eivätkä astiasi enää loista kuten ennen? On nopean ja tehokkaan virkistyksen aika.Juuri...

    Kastele valkosipulia, mutta muista, milloin on tärkeää lopettaa.

    Säännöllinen valkosipulin kastelu on tärkeää, erityisesti varhaisessa kehitysvaiheessa. On kuitenkin olemassa kohta, jolloin valkosipulin kastelu on lopetettava, jotta se voi kypsyä kunnolla. Näin...

    Perhe rakastaa tämän ravitsemusterapeutin reseptiä kurkkulimonadiin, joka on nopein tapa puhdistaa myrkkyjä ja poistaa ylimääräistä vettä kehosta!

    Mehukas vihannes on peräisin Intian ja Kiinan hedelmällisiltä alueilta, joiden asukkaat ovat viljelleet sitä jo yli kolme tuhatta vuotta.Runsasta kurkkusatoa pidettiin lahjana taivaalta ja...

    Tämä on menetelmä hedelmien pakastamiseen, jotta ne eivät tartu tai murene.

    19. heinäkuuta 2024 (Kuva: shutterstock/Marian Weyo). Hedelmien pakastaminen on yksi parhaista tavoista säilyttää ruokaa.Sen ansiosta hedelmät eivät menetä arvokkaita terveysominaisuuksiaan ja voimme nauttia niiden...

    Viimeaikaiset kommentit